Αγκινάρες αλά πολίτα στο φούρνο

Μια συνταγή ανοιξιάτικη γεμάτη χρώματα και αρώματα! Η ξεχωριστή γεύση της αγκινάρας  δένει απόλυτα με την γλυκύτητα των υπόλοιπων λαχανικών, την έντονη γεύση των  μυρωδικών αλλά και  με την λεμονάτη σάλτσα να χαρίζει μια παιχνιδιάρικη νότα.

Ένα πιάτο της ελληνικής κουζίνας που απ΄ ότι διαβάζουμε βασίζεται σε μια απλή συνταγή από την Κωνσταντινούπολη στην οποία ο Νικόλαος Τσελεμεντές φέρεται να πρόσθεσε καρότα και αλεύρι για να δέσει την σάλτσα από λεμόνι. Λέγεται πως είναι εκείνος που του έδωσε το διάσημο όνομα “αγκινάρες αλά πολίτα”!

Αγκινάρες αλά πολίτα στο φούρνο

Η μεσογειακή διατροφή με τα πολλά οφέλη για τον οργανισμό ταξιδεύει ανα τον κόσμο.

Είμαστε περήφανοι για όλα τα υπέροχα καλούδια που βγάζει ο ελληνικός τόπος  και μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας!

Το συγκεκριμένο φαγητό το κάναμε στο φούρνο! Δοκίμασε να το μαγειρέψεις έτσι και θα με θυμηθείς!

Θα χρειαστείς:

Υλικά

  • 8-10 αγκινάρες
  • 1 μικρό κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι φρέσκο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 πατάτα μέτρια ψιλοκομμένη
  • 1 ντομάτα μικρή ψιλοκομμένη
  • 100γρ. φέτα νηστήσιμη
  • 1/3 μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/3 άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 σφηνάκι κρασί
  • 1/2 λεμόνι χυμό
  • ξύσμα λεμονιού
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • νερό

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε τη μισή κούπα λάδι στο τηγάνι
  • πρώτα σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι λίγο, μετά προσθέτουμε το φρέσκο
  • μόλις πανιάσουν ρίχνουμε το καρότο
  • φέρνουμε δυο βόλτες
  • έπειτα προσθέτουμε  τις πατάτες
  • συμπληρώνουμε λίγο λάδι αν χρειαστεί
  • τις ανακατεύουμε και αυτές μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα
  • σβήνουμε με το κρασί
  • προσθέτουμε τις ντομάτες
  • αλατοπιπερώνουμε
  • ανακατεύουμε δυο τρία λεπτά
  • τέλος ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο
  • βγάζουμε από την φωτιά
  • ρίχνουμε τη γέμιση σε ένα μπολ
  • ρίχνουμε το τριμμένο τυρί
  • ανακατεύουμε
  • σ ένα ταψάκι ή γάστρα τοποθετούμε τις αγκινάρες
  • με ένα κουταλάκι τις γεμίζουμε με την γέμιση
  • ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι
  • προσθέτουμε δύο κούπες νερό
  • προσθέτουμε λίγο ξύσμα λεμονιού και το χυμό
  • σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο
  • ψήνουμε στους 200° C 1,5 ώρα περίπου και το τελευταίο εικοσάλεπτο ξεσκεπάζουμε να ροδίσει

Αγκινάρες αλά πολίτα στο φούρνο

Καλή όρεξη!

Αγκινάρες αλά πολίτα στο φούρνο

Μπορείς ακόμα να δεις:

Χορταστικό τσελιγκάτο από τη Θεσσαλία

Μαρμελάδα φράουλα και εύκολο γλυκό με γιαούρτι

Κέικ με βύσσινο και σταγόνες κουβερτούρας

Πανεύκολο γλυκό με γιαούρτι και ζελέ κεράσι

Πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλα

Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά

Εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα

Τυροπιτάκια με γιαούρτι

Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης

Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :

facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήστε το σχόλιο σας
Please enter your name here