Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια
My version!!.. Αφράτα , πεντανόστιμα, γεμάτα αρώματα Πασχαλινά, αυτά τα τσουρέκια είναι όλα τα λεφτά! Όσο πιο πολύ ξεκουράζουμε τη ζύμη τόσο πιο πολύ τα τσουρέκια μας θα είναι αφράτα, μαλακά και φυσικά πολύ λαχταριστά!
Εξάλλου όταν φτιάχνεις τσουρέκια μπορείς και εκτονώνεις τα νεύρα σου με το ζύμωμα, εξασκείς την υπομονή σου περιμένοντας τα φουσκώματα, και το σημαντικότερο δίνεις χαρά σε όσους τα τιμήσουν!! Πόσο πολυδιάστατα αυτά τα τσουρέκια!!
Μύρισε το σπίτι παράδοση!!
Θα χρειαστείς:
Υλικά
Προζύμι
- 100-120 γρ. χλιαρό νερο
- 3 φακελακια μαγιά
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 100 γρ. αλεύρι
Ζύμη
- 300 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά
- 200 γρ. γάλα χλιαρό
- 1 βανίλια
- 1φακελάκι μαχλέπι
- 1/4 κ.γλ. κακουλέ
- 1 πορτοκάλι ξύσμα
- 160 γρ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο
- 1κιλο αλεύρι για τσουρέκια ( όσο πάρει)
- 1 αυγό με λίγο νεράκι για το άλλειμα
- φιλέ αμυγδάλου
- πραλίνα (προαιρετικά) για το γέμισμα στο ένα τσουρέκι
Εκτέλεση
- Σε μπολ διαλύουμε τη μαγιά με το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και το αλεύρι
- σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1/2 ώρα μέχρι να ενεργοποιηθεί
- σε χαμηλή φωτιά λιώνουμε το βούτυρο
- σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα αυγά με τη ζάχαρη κι ανακατεύουμε καλά
- προσθέτουμε το γάλα, τα αρωματικά, το ξύσμα
- ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι και ανακατεύουμε
- προσθέτουμε την φουσκωμένη μαγιά
- ανακατεύουμε ρίχνοντας λίγο λίγο αλεύρι μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη
- τέλος ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να το απορροφήσει
- σκεπάζουμε καλά και αφήνουμε περίπου 2-3 ώρες να φουσκώσει
Πλάσιμο
- χωρίζουμε τη ζύμη σε δυο κομμάτια
- και μετά το καθένα σε τρία φυτίλια για να φτιάξουμε τις πλεξούδες
- αν θέλουμε το ένα φυτίλι το γεμίζουμε πραλίνα ή μαρμελάδα
- τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε για 2 ώρες περίπου μέχρι να φουσκώσουν
- ανακατεύουμε το αυγό με το νερό και αλείφουμε ελαφριά (μόλις είναι έτοιμα για ψήσιμο)
- πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου
Ψήσιμο
- ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 45 λεπτά
- μόλις ροδίσουν βάζω από επάνω μια λαδόκολλα για να μην αρπάξουν
Tips:
Για να γίνουν μαλακά εκτός από καλά υλικά που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακιά και λαστιχωτή που σημαίνει ότι χρειάζεται καλό πλάσιμο στην αρχική ζύμη και να μην προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι.
Κατά το ψήσιμο βάζουμε ένα ταψάκι με ζεστό νερό στο κάτω μέρος του φούρνου οι υδρατμοί θα γυαλίσουν και θα διατηρήσουν μαλακά τα τσουρέκια.
Όταν τα βγάλουμε σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα αφού κρυώσουν τελείως τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά και αφράτα.
Καλή απόλαυση!
Αφράτα πασχαλινά τσουρέκια
Μπορείς ακόμα να δεις:
Σιμιγδαλένιος χαλβάς με ξηρούς καρπούς και κράνμπερι
Κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη -carrot cake
Αφράτο αλμυρό κέικ με αλλαντικά και τυρί
Σαλάτα λάχανο με ξινόμηλο και ρόδι
Τυρόπιτα σφολιάτας Χριστουγεννιάτικη
Εύκολη και γρήγορη συνταγή για μακαρονοσαλάτα
Αφράτο κέικ σοκολάτας με τριμμένη κουβερτούρα
Κέικ με βύσσινο και σταγόνες κουβερτούρας
Πανεύκολο γλυκό με γιαούρτι και ζελέ κεράσι
Πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλα
Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά
Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης
Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :
facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/