Αφράτο κέικ με βερίκοκα

“Χρυσά αυγά του ήλιου ” τα αποκαλούσαν οι αρχαίοι Έλληνες αφού το πορτοκαλοκίτρινο χρώμα τους μας θυμίζει τον καυτό ηλιοβασίλεμα  του καλοκαιριού.

Το αγαπημένο μας φρούτο το βερίκοκο που με τον ερχομό του νοιώθουμε ότι  το καλοκαιράκι είναι ακόμα λίγο πιο κοντά μας, μπορούμε να το καταναλώσουμε ως φρούτο, να το  χρησιμοποιήσουμε στη ζαχαροπλαστική φτιάχνοντας ωραία γλυκά, λαχταριστή μαρμελάδα,  απολαυστικά  λικέρ,  χυμούς αλλά και κομπόστα.

Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , βιταμίνες όπως Α, C, Β1, Β2 , αλλά είναι και πολύ καλές φυσικές πηγές αντιοξειδωτικών, ειδικά τα ώριμα.

Μπορείς να το απολαύσεις για πρωινό ή δίπλα στον καφέ σου ή ακόμα καλύτερα συνδύασε το με μια μπάλα παγωτού! Θα το απογειώσεις!

Αφράτο, ζουμερό, με το ξύσμα από λεμόνι να δίνει την όξινη  τσαχπινιά του στα γλυκά βερίκοκα, θα σε κάνουν  να τσιμπήσεις και δεύτερο κομμάτι!

Υλικά

για τη γέμιση

  • 250γρ. βερίκοκα χωρίς το κουκούτσι
  • 2κ.σ. βούτυρο
  • 2κ.σ. καστανή ζάχαρη

για το μείγμα

  • 150γρ. βούτυρο
  • 3 αυγά
  • 180γρ. ζάχαρη
  • 180γρ. αλεύρι
  • 1κ.γλ. μπέικιν
  • 2 βανίλιες
  • 1 λεμόνι ξύσμα

για την επικάλυψη

  • 4 -5 βερίκοκα ψιλοκομμένα
  • 1/2 π.κρ. νερό
  • 3κ.σ. ζάχαρη
  • χυμός λεμόνι

Εκτέλεση

για τη γέμιση

  • σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το βούτυρο
  • ρίχνω τα κομμένα βερίκοκα
  • τα σοτάρω για δυο τρία λεπτά
  • ρίχνω την καστανή ζάχαρη
  • χαμηλώνω τη φωτιά και
  • μαγειρεύω μέχρι να καραμελώσουν 10΄-15΄περίπου
  • τα αδειάζω σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί

για το μείγμα

  • σε μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και αποκτήσουν ένα ανοιχτόχρωμο χρώμα
  • προσθέτω τα υπόλοιπα στερεά υλικά και ανακατεύω καλά με μια μαρίζ ή ξύλινη κουτάλα
  • προσθέτω το λιωμένο βούτυρο, ανακατεύω
  • τέλος ρίχνω τα καραμελωμένα βερίκοκα και το ξύσμα λεμονιού
  • ανακατεύω απαλά
  • και αδειάζω σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα
  • ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 45΄λεπτά περίπου στους 180° μέχρι να ροδίσει
  • αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το ξεφορμάρουμε

για την επικάλυψη

  • κόβουμε τα βερίκοκα σε πολύ μικρά κομμάτια
  • σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω τα κομμένα βερίκοκα με το νερό
  • τα σοτάρω για δυο τρία λεπτά
  • ρίχνω τη ζάχαρη
  • ανακατεύω σε χαμηλή φωτιά
  • προσθέτουμε στο τέλος μερικές σταγόνες λεμόνι
  • προς το τέλος τα λειώνουμε με ένα πιρούνι να γίνει σαν μαρμελάδα
  • αλείφουμε το ζεστό κέικ με την μαρμελάδα
  • γαρνίρουμε με φιλέ αμύγδαλου (προαιρετικά)

tips: μπορούμε  εναλλακτικά αν δεν βάλουμε μαρμελάδα να πασπαλίσουμε με άχνη,  ή να κάνουμε ένα γλάσσο ζάχαρης άχνης, ή  γλάσσο σοκολάτας και να το περιχύσουμε .

Καλή απόλαυση!

Αφράτο κέικ με βερίκοκα

Μπορείς ακόμα να δεις:

Μαρμελάδα φράουλα και εύκολο γλυκό με γιαούρτι

Κέικ με βύσσινο και σταγόνες κουβερτούρας

Πανεύκολο γλυκό με γιαούρτι και ζελέ κεράσι

Πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλα

Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά

Εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα

Τυροπιτάκια με γιαούρτι

Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης

Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :

facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήστε το σχόλιο σας
Please enter your name here