Βετούλι με μακαρόνια στο πήλινο

Της Παναγιάς σήμερα και βρεθήκαμε εδώ στο νησί στο ίδιο μέρος με τις μνήμες
έντονες και νωπές να προστάζουν θα λέγαμε, να μαγειρέψουμε το υπέροχο φαγητό
που έφτιαχνε η γιαγιά, βετούλι με μακαρόνια στο πήλινο.

Όσα χρόνια και να περάσουν κάθε φορά που θα βρίσκομαι στη Σκόπελο 15 Αύγουστο
θα έρχεται στο μυαλό μου εκείνο το καταπληκτικό μεσημεριανό –εορταστικό τραπέζι
της γιαγιάς .

Με ντόπιο Σκοπελίτικο κρέας που γευστικά έρχεται να καταρρίψει οποιαδήποτε φήμη
ότι το βετούλι μυρίζει ή ότι είναι ένα σκληρό κρέας.

Μέσα από μια μαγειρική απλότητα χρησιμοποιώντας λίγα υλικά το γευστικό αποτέλεσμα σε καθηλώνει στο τραπέζι και για λίγα λεπτά ξεχνάς ακόμα και τις διατροφικές σου συνήθειες.

Βετούλι με μακαρόνια στο πήλινο

Φρέσκια ντοματούλα, κρεμμυδάκι, ελαιόλαδο Σκοπελίτικο αλάτι και πιπέρι και λίγο  μπαχάρι  χαρίζουν γεύσεις και αρώματα και περιμένουν υπομονετικά τα μακαρόνια να τραβήξουν όλη τη νοστιμιά του κρέατος που θα σιγοψηθεί στο παραδοσιακό πήλινο τσουκάλι.

Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι η παράδοση μας θα μπορούσε να χωρέσει σε ένα πιάτο…
Αλλά πολύ περισσότερο δεν φανταζόμουν ότι αυτές οι συνταγές κρύβουν τόση γεύση
και τόση απόλαυση που θα μπορούσαν να αποτελούν μια πρόταση τόσο για την
οικογένεια όσο και να εντυπωσιάσουμε γαστρονομικά τους φίλους μας.

Βετούλι με μακαρόνια στο πήλινο

Για το καταπληκτικό αυτό πιάτο χρησιμοποιήσαμε:

Υλικά

  • 1/5 κιλό βετούλι
  • 3 μέτρια κρεμμύδια
  • 1 κουταλιά πελτέ
  • 2 μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 3-4 μπαχάρια
  • 1 ποτηράκι κρασιού λάδι
  • 1 ποτηράκι κρασιού λευκό κρασί
  • νερό
  • 1 πακέτο μακαρόνια Νο 6

 

Εκτέλεση

  • βράζουμε για 10 λεπτά το βετούλι κ χύνουμε το νερό
  • στη συνέχεια ρίχνουμε λάδι στη κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρέας
  • και τα κρεμμύδια
  • σβήνουμε με το κρασί
  • προσθέτουμε τον πελτέ κι ανακατεύουμε
  • ρίχνουμε την τριμμένη τομάτα
  • αλάτι πιπέρι
  • μπαχάρια
  • προσθέτουμε δυο ποτήρια νερό
  • και βράζουμε στη χύτρα περίπου 40 λεπτά ή στη κατσαρόλα 1,5 ώρα
  • μόλις βράσει το κρέας το τοποθετούμε στο πήλινο μαζί με τα μακαρόνια
  • και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν
  • προαιρετικά γαρνίρουμε με πιπέρι και φέτα

Καλή όρεξη!

Μπορείς ακόμα να δεις:

Ιμάμ μπαϊλντί παραλλαγή

Κανελόνια με κιμά και αφράτη μπεσαμέλ

Κιλότο μοσχαριού -γρήγορη παραλλαγή

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήστε το σχόλιο σας
Please enter your name here