Γαλατόπιτα με σιμιγδάλι και χωριάτικο φύλλο
Πίτες αγαπημένες , γλυκιές αλμυρές, με φύλλο ή χωρίς όλες λαχταριστές! Από τα αρχαία χρόνια έως τις μέρες μας, η παραδοσιακή γαλατόπιτα ετοιμάζεται με τα ίδια απλά υλικά. Γάλα, ζάχαρη, αυγά, βούτυρο, σιμιγδάλι ή αλεύρι.
Σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας σε μια παραλλαγή της παραδοσιακής, φτιάχνουν γαλατόπιτα με χωριάτικο φύλλο. Εμείς κάναμε την γαλατόπιτα με χωριάτικο φύλλο. Παραδοσιακό γλυκό από γενιά σε γενιά παραμένει σταθερή αξία!
Μια γαλατόπιτα όλο γλύκα με χειροποίητο φύλλο και άχνη ζάχαρη σαν χιονάκι να το χαϊδεύει!!
Θα χρειαστείς:
Υλικά
για το φύλλο
- 400 αλεύρι σκληρό
- 1/2π.κρ. ελαιόλαδο
- 1κ.σ. ξύδι
- 1/2κ.γλ. αλάτι
- 3/4 ποτ. ν. περίπου χλιαρό νερό
για την κρέμα
- 1,5 λίτρο φρέσκο γάλα
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 200 γρ. ζάχαρη
- 2 αβγά
- 3 βανίλιες
Για το σερβίρισμα
- Ζάχαρη άχνη
- Κανελα
Εκτέλεση
- κοσκινίζουμε το αλεύρι
- κάνουμε μια λακκούβα στη μέση ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα υπόλοιπα υλικά
- αφήνουμε να ξεκουραστεί 10΄ λεπτά
- την χωρίζουμε στα τέσσερα
- Βάζουμε το γάλα σε μία κατσαρόλα και το αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να ζεσταθεί
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε για 5 λεπτά
- Παράλληλα χτυπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια
- Κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά και σιγά σιγά ρίχνουμε λίγο από το γάλα στο μείγμα των αυγών ανακατεύοντας γρήγορα
- Ξαναβάζουμε το μείγμα σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνέχεια με το σύρμα μέχρι να πήξει (το κατεβάζουμε λίγο νωρίτερα για να μην μας σφίξει πολύ) )
- Προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει τελείως
- ανοίγουμε τα φύλλα
- βουτυρώνουμε ένα ταψί
- στρώνουμε ένα φύλλο ραντίζουμε με βούτυρο
- πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα
- επαναλαμβάνουμε το ίδιο για άλλα τρία φύλλα
- αδειάζουμε την κρέμα
- κόβουμε ότι περισσεύει από τα φύλλα έξω από το ταψάκι μας
- και τα κλείνουμε προς τα μέσα
- πασπαλίζουμε από πάνω ζάχαρη με κανέλα
- αλείφουμε με λίγο βούτυρο τα φύλλα στις άκρες
- ψήνουμε στους 180 C για 50΄λεπτά περίπου
tip: Καλύπτουμε την κρέμα μας με μία μεμβράνη να εφάπτεται σε όλη την επιφάνεια για να μην πιάσει κρούστα.
Καλή απόλαυση!
Γαλατόπιτα με σιμιγδάλι και χωριάτικο φύλλο
Μπορείς ακόμα να δεις:
Χορταστικό τσελιγκάτο από τη Θεσσαλία
Μαρμελάδα φράουλα και εύκολο γλυκό με γιαούρτι
Κέικ με βύσσινο και σταγόνες κουβερτούρας
Πανεύκολο γλυκό με γιαούρτι και ζελέ κεράσι
Πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλα
Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά
Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης
Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :
facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/