Ελιές θρούμπες πατητές – σπιτικές
Η ελιά ή αλλιώς ελαιόδεντρο, είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους. Μάλιστα οι πρώτοι που καλλιέργησαν την ελιά στο μεσογειακό χώρο ήταν οι Έλληνες!
Παράδοση λοιπόν από αρχαιοτάτων χρόνων για το ευλογημένο δένδρο της ελιάς.
Σύμβολο της θεάς Αθηνάς αλλά και πρωτεύον για την διατροφή μας είτε ως ελαιόλαδο είτε ως καρπός. Όπως και το δούμε όμως η ελιά είναι συνυφασμένη με την πορεία και την εξέλιξη των Ελλήνων!
Καρπός που μεταποιείτε και με πολλούς τρόπους εύκολα .
Η αλήθεια είναι ότι όπως και να την επεξεργαστείς πάντα βρίσκει φίλους που θα την προτιμήσουν.
Είτε γιατί χαρίζει μια απολαυστική γεύση στην σαλάτα μας, είτε γιατί γίνετε απαραίτητη να σταθεί δίπλα στα όσπρια τσιμπολογώντας μια μία μετά από κάθε κουταλιά.
Όταν γυρίζω τις μνήμες πίσω στο χρόνο, θυμάμαι στο σπίτι να υπάρχουν πάντα ελιές. Σπιτικές εικόνες με καψαλισμένο ψωμί πασπαλισμένο με λάδι και ρίγανη, ντομάτα ,τυράκι και ελιές γίνονταν από πρωινό μέχρι και βραδινό.
Ιδιαίτερα εκείνα τα καλοκαίρια στο νησί, αξέχαστα θα μας μείνουν τα σάντουιτς με ντομάτα και ελιά που συνόδευαν τις θαλασσινές εξορμήσεις μας. Και όλα αυτά όταν τα ετοιμάζαμε πάντα η φωνή της μάνας να υπενθυμίζει.. κάτι παραπάνω ξέρανε παιδί μου οι παλιότεροι….
Ας μοιραστούμε μαζί έναν εύκολο τρόπο να κάνουμε τις δικές μας ελιές τύπου θρούμπας. Απολαυστικές και έτοιμες για κάθε χρήση και κάθε στιγμή.
Δύο με τρία κιλά ώριμες μαύρες ελιές ένα μικρό λινό σακούλι και αλάτι χονδρό, είναι αρκετά για να κάνουμε τις δικές μας σπιτικές ελιές.
Στο video περιγράφουμε αναλυτικά τον τρόπο που μπορούμε να έχουμε τις δικές μας ελιές φτιάχνοντας με τον παραδοσιακό τρόπο!
Θυμηθείτε ότι οι παλιοί κάτι ξέρανε! Ξέρανε για την γεύση τους, για την διατροφική αξία τους την αντοχή τους στο χρόνο. Αυτό που θα μας αρέσει περισσότερο απ’ όλα όμως είναι γιατί το κάναμε εμείς, γιατί γυρίσαμε τον χρόνο λίγο πίσω και θυμηθήκαμε τους παππούδες και τι γιαγιάδες μας να φτιάχνουν του θησαυρούς της μάνας Γης.
Υλικά
- 3κ. ελιές
- αλάτι χοντρό
Εκτέλεση
- σε ένα τσουβάλι βάζουμε μια στρώση ελιές μια στρώση αλάτι
- επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν οι ελιές
- δένουμε με σπάγκο
- τις αφήνουμε σε μέρος σκιερό με ένα βάρος από πάνω 2- 3 εβδομάδες
- τις βγάζουμε από το τσουβάλι τις ξεπλένουμε
- και τις αποθηκεύουμε σε στεγνά βάζα
Καλή επιτυχία!
Ελιές θρούμπες πατητές – σπιτικές
Μπορείς ακόμα να δεις:
3 απολαυστικές ιδέες για πατατοσαλάτα
Καραβιδομακαρονάδα
Σαρδέλες πλακί
Μανιτάρια πλευρώτους φρικασέ
Μανιτάρια γεμιστά με λαχανικά
Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :
facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/