Εύκολη βασιλόπιτα με χυμό ρόδι

Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά , ψιλή μου δεντρολιβανιά … ακούγονταν τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς στα σοκάκια από τις παιδικές φωνές που τα τραγουδούσαν, και κάθε τόσο χτυπούσαν την πόρτα ρωτώντας με μια χαρούμενη αγωνία … Να τα πούμε, να τα πούμε?

Τότε που δεν είχαν τόση σημασία το στόλισμα των δέντρων ούτε τα περιττά στολίδια. Μόνο η γιορτινή διάθεση και η απλότητα ήταν αυτή που ζέσταινε τα σπίτια και γινότανε ημέρα μάζωξης όλης της οικογένειας , γινότανε ημέρα των ευχών για το ξεκίνημα του καινούργιου Χρόνου που ερχότανε !!

Έκρυβε όμως και μια επιθυμία για το ποιος θα έβρισκε το νόμισμα που κρυβότανε στην Βασιλόπιτα. Και όσο πιο πολλά ήταν τα άτομα στο τραπέζι τόσο πιο μεγάλη ήτανε και η επιτυχία!!

Το έθιμο της Βασιλόπιτας έρχεται από τα βάθη της Καππαδοκίας όπου για να επιστρέψει ο Μέγας Βασίλειος τα χρυσά νομίσματα ( που θα δίνονταν για λύτρα στον κατακτητή) και μην γνωρίζοντας σε ποιους ανήκουν έφτιαξε μικρούς άρτους και έβαζε ένα νόμισμα μέσα. Το έθιμο διατηρήθηκε στο πέρασμα του χρόνου και έτσι σήμερα υπάρχουν πολλοί τρόποι και πολλές ενδιαφέρουσες συνταγές ανά τόπο και περιοχή!

Ρόδι για την καλή χρονιά και για το γούρι, ζάχαρη, ξύσμα πορτοκαλιου να πλημμυρίσουμε με αρώματα το σπίτι

Γαρνίρουμε με γλάσο λευκής σοκολάτας έτσι για να είναι γλυκές και όμορφες οι μέρες που έρθουν!

Για την εύκολη βασιλόπιτα με χυμό ρόδι θα χρειαστείς:

Υλικά

  • 250γρ. βούτυρο
  • 1 1/2 κούπες καστανή ζάχαρη
  • 3 συγά
  • 250 ml χυμό ρόδι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
για το γλάσο
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 180γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 1/2 βανίλια
  • 4 κουτ. σ. γάλα ( προαιρετικά για να γίνει πιο αραιή)

Εκτέλεση

  • στο μίξερ χτυπάμε καλά το βούτυρο με τη ζάχαρη
  • ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά
  • το φυσικό χυμό ροδιού Οικογένειας Χριστοδούλου χωρίς προσθήκη ζάχαρης  με αντιοξειδωτική δράση
  • το ξύσμα πορτοκαλιού
  • τέλος ρίχνουμε το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι  να ενσωματωθεί καλά
  • βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψάκι 32 ή 34 εκ.  στρώνουμε στη βάση αντικολλητικό χαρτί ( για εύκολο ξεφορμάρισμα)
  • ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις πάνω κάτω,  στους 180° περίπου μια ώρα ( αν το μαχαίρι βγει καθαρό από το κέντρο της βασιλόπιτας κέικ ,τότε το γλυκό είναι έτοιμο)
  • μόλις κρυώσει την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα βγάζουμε το αντικολλητικό χαρτί ,περιχύνουμε το γλάσσο λευκής σοκολάτας και γαρνίρουμε με ρόδι και σταγόνες λευκής και μαύρης σοκολάτας

για το γλάσο λευκής σοκολάτας

  • Λιώνουμε  τη ψιλοκομμένη λευκή σοκολάτα σε μπεν μαρί
  • και προσθέτουμε  τη βανίλια
  • και στο τέλος το βούτυρο
  • ( εμείς μόλις την κατεβάσαμε από τη φωτιά  ρίξαμε και τρεις τέσσερις κουταλιές  γάλα σε θερμοκρασία δωματίου για να μας γίνει πιο αραιή)

Καλή και δημιουργική Χρονιά!!

Για τους βιταμινούχους χυμούς της Oικογένειας Χριστοδούλου μπορείς να δεις εδώ: https://bit.ly/2sm9BcH

Μπορείς ακόμα να δεις:

Καριόκες κλασικές – εύκολη συνταγή
Ροξάκια μελωμένα – εύκολη συνταγή
Μηλόπιτα εύκολη και αφράτη
Ψητά μήλα στο φούρνο με κανέλα

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήστε το σχόλιο σας
Please enter your name here