Εύκολη σπιτική λακέρδα από παλαμίδα

Οίνος  ευφραίνει καρδία!!!

Συμφωνούμε  απόλυτα . Έλα  όμως  που στον  τόπο μας  υπάρχει  και  το  μοναδικό  τσιπουράκι,  που  όπως  και  να  το  κάνουμε  και μας ευφραίνει,  και μας  ανοίγει  την  όρεξη, μιας  και ότι  το  συνοδεύει  για μεζέ   αποτελείτε από  γαστρονομικούς  θησαυρούς της φύσης!

Σίγουρα η κατηγορία  που ξεχωρίζει  για  συνοδευτικό  είναι  τα  παστά! Τα  αρμυρά όπως τα λέγανε  οι  παππούδες στα  χωριά. Και όχι  αγορασμένα αλλά  αυτά που  έφτιαχναν μόνοι τους  στο  σπίτι  για  να  συνοδεύσουν  το  « αγίασμα»  όπως  το  έλεγαν το  τσίπουρο.

Μια  διαδικασία που κρατούσε  λίγες  μέρες, ανάλογα  με το  είδος  του  παστού , και  άνοιγαν  τον  τενεκέ ( εκεί τα έβαζαν κάποτε ) κάθε  δύο μέρες για να δουν  πότε  θα είναι έτοιμα. Έτσι  σήμερα  θα  φτιάξουμε τα  δικά μας  παστά γυρίζοντας το χρόνο πίσω.

Λακέρδα  από  παλαμίδα.

Μοναδικός  μεζές , εύκολη να  παστωθεί  και η πρόταση μας  γίνετε  μοναδική  συνταγή με  ένα  μυστικό που κάνει την  διαφορά. 

Πριν  παστώσουμε  αφήνουμε  τις ροδέλες  για  δύο  ωρίτσες σε πολύ  παγωμένο νερό (προσθέτουμε και  παγάκια). Αυτό  είναι  και  το μυστικό  για να  φύγει  το αίμα από  τις  ροδέλες.

Καυτερή  πιπεριά, σκορδάκι, πιπεριά  Φλωρίνης και ότι  άλλο  σας αρέσει να προσθέσετε, θα  σας χαρίσει  ένα μοναδικό μεζέ  για να πιείτε  το  τσιπουράκι  σας με την  παρέα  σας και όλοι να  ρωτήσουν  από  που  τα  αγοράσατε!!

Για την σπιτική λακέρδα θα χρειαστείς:

Υλικά

  • 1 παλαμίδα 1κιλό περίπου
  • 1 κιλό αλάτι ημίχονδρο
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1/2 καυτερή πιπεριά πράσινη σε ροδέλες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε ροδέλες
  • 1 ποτήρι του κρασιού καλαμποκέλαιο
  • ελαιόλαδο μέχρι να σκεπάσει το ψάρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε την παλαμίδα (εμείς την πήραμε καθαρισμένη)
  •  την κόβουμε σε ροδέλες περίπου  3  εκατοστών και τις τοποθετούμε σε μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια
  • την αφήνουμε στο ψυγείο
  • μετά από δυο τρεις ώρες την βγάζουμε, χύνουμε το νερό
  • σε ένα τάπερ ρίχνουμε αλάτι στον πάτο, βάζουμε μερικές ροδέλες, ρίχνουμε από πάνω αλάτι και κάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι ροδέλες
  • αφήνουμε στο ψυγείο 10 μέρες
  • στις 3-4 μέρες ελέγχουμε αν έχει υγρά και τα αδειάζουμε και αν χρειαστεί προσθέτουμε αλάτι
  • μετά το δεκαήμερο τα βγάζουμε τα ξεπλένουμε να φύγει η πολύ αλμύρα
  • καθαρίζουμε το δέρμα
  • σε ένα τάπερ τοποθετούμε μια στρώση από τις ροδέλες της παλαμίδας
  • λίγα κομμάτια από το σκόρδο και τις πιπεριές
  • και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελείωσει το ψάρι μας
  • τέλος  προσθέτουμε το καλαμποκέλαιο και το ελαιόλαδο μέχρι να σκεπαστεί καλά όλη η επιφάνεια και το διατηρούμε στο ψυγείο.

Η λακέρδα μας  είναι έτοιμη!

Καλή απόλαυση!

Εύκολη σπιτική λακέρδα από παλαμίδα

Μπορείς ακόμα να δεις:

Πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλα

Μοσχαράκι κοκκινιστό με κολοκυθάκια

Αγκινάρες τηγανιτές με αυγά

Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά

Εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα

Τυροπιτάκια με γιαούρτι

Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης

Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :

facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήστε το σχόλιο σας
Please enter your name here