Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑπό την Ναταλία ΒαλαμουτοπούλουΗ "θετικότητα" φέρνει ηρεμία

Η “θετικότητα” φέρνει ηρεμία

Από την Ναταλία Βαλαμουτοπούλου

Η “θετικότητα” φέρνει ηρεμία από την Ναταλία Βαλαμουτοπούλου Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια

Μέσα στο χώρο της επιστήμης που λέγεται ψυχολογία, έχουν γραφτεί στην ιστορία της πολλές θεωρίες και έχουν επικρατήσει διάφορα κινήματα-προσεγγίσεις που πολλά από αυτά έχουν ένα κοινό πεδίο στο οποίο τέμνονται και κάποια άλλα βέβαια είναι άκρως διαφορετικά.

Ο κάθε επαγγελματίας, συνήθως έχει υιοθετήσει τη προσέγγιση που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία του ή ανάλογη των επιρροών που είχε.

Παρόλο που η προσέγγιση που εγώ προασπίζομαι και με εκφράζει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι η ανάλυση και η ομαδική θεραπεία, σήμερα θα παρουσιάσω την άποψη του Μάρτιν Σέλιγκμαν, θεμελιωτή της επιστήμης της θετικής ψυχολογίας, μια που όταν κάτι που θα διαβάσω φαίνεται βοηθητικό ακόμα κι αν είναι άλλης ”σχολής”, πιστεύω ότι αξίζει αναφοράς.

Σύμφωνα με τον Σέλιγκμαν και μετά από δεκαετίες ερευνών κατέληξε σ’ αυτό που τελικά μας κάνει ευτυχισμένους και το οποίο συνοψίζεται στο ακρωνύμιο PERMA.

Σύμφωνα με την θεωρία του, όλα είναι θέμα Θετικού Συναισθήματος (Positive Emotion), Εμπλοκής (Engagement), Σχέσεων (Relationships), Νοήματος (Meaning) και Εκπλήρωσης (Accomplishment).

Αν αναρωτιέστε πώς στη δική σας ζωή εφαρμόζεται πρακτικά η θεωρία αυτή, διαβάζοντας παρακάτω κάποιους τρόπους, ίσως να καταφέρετε να προσφέρετε ηρεμία και χαλάρωση στους εαυτούς σας.

Άδραξε

  • τη μέρα σου από το πρωί και πριν ανοίξεις τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τα μέιλ σου, δώσε χρόνο στον εαυτό σου παρέα με ένα τσάι ή μια κούπα καφέ, αφιέρωσε λίγο χρόνο να γυμναστείς ή να κολυμπήσεις ή να κάνεις γιόγκα. Οι ενδορφίνες, οι κοινώς ορμόνες της χαράς, που θα εκκρίνει το σώμα σου μέσω της άσκησης θα σε ανταμείψουν και με το παραπάνω.

Επικεντρώσου

  • στο ”εδώ και τώρα”, εστίασε την προσοχή σου σε ό,τι συμβαίνει στο παρόν, χωρίς κριτική διάθεση, με σκοπό να αποδεσμευτείς από το κυνήγι του αύριο και τις προσδοκίες ότι θα είναι καλύτερο από το σήμερα, αλλά και την ωραιοποίηση του παρελθόντος.

Αφιερώσου

  • σε ό,τι κάνεις αυτή τη στιγμή, κάνοντας τον χρόνο να κυλά με ”ροή” και να βιώνεις την ενσυνειδητότητα που προϋποθέτει συγκέντρωση, βιώνοντας την κάθε στιγμή.

Επένδυσε

  • στις σχέσεις σου, επιδίωξε την συναναστροφή σου με άλλους ανθρώπους, κυρίως κατ’ ιδίαν, οργάνωσε να συναντιέσαι με αγαπημένα σου πρόσωπα και φρόντισε να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί, δημιουργώντας εμπειρίες , αναμνήσεις και αντλώντας δύναμη ο ένας από τον άλλο.

Κάνε

  • μασάζ, μια που είναι ένας υπέροχος τρόπος να χαλαρώσεις μετά από μια δύσκολη εβδομάδα και ίσως να μην ήξερες ότι όταν κάνεις σε κάποιον μασάζ είναι εξίσου ευεργετικό με το να σου κάνει εκείνος. Αν πάλι δεν έχεις κάποιον, υπάρχουν παντού κέντρα μασάζ για να κλείσεις ένα ραντεβού.

Πρόσεχε

  • το λεξιλόγιο σου μια που η γλώσσα που χρησιμοποιείς επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και επεξεργάζεται τις πληροφορίες ο εγκέφαλός σου. Οι λέξεις χρησιμεύουν ως προάγγελος των αντίστοιχων πράξεων που θα ακολουθήσουν, συνεπώς είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να χρησιμοποιείς λέξεις και φράσεις με θετική χροιά. Οι θετικές λέξεις θα σε κάνουν να νιώθεις πιο θετικά, καλύτερα με τον εαυτό σου.

Καλλιέργησε

  • θετικές συνήθειες, αναλογίσου τουλάχιστον τρία όμορφα πράγματα που σου συνέβησαν μέσα στην μέρα πριν κοιμηθείς και αυτό θα σου αφήσει μια αίσθηση χαράς και ικανοποίησης που θα σε συντροφεύσει και στον ύπνο σου, περιορίζοντας τις αϋπνίες.

Αν η αυτοπραγμάτωση, σου φαίνεται κάτι που δε συνηθίζεις και αμελείς ..

…να θυμάσαι ότι το να θέτεις εύκολους και βραχυπρόθεσμους στόχους, είναι κάτι σαν προθέρμανση για τον ένα και υψηλότερο στόχο που ο καθένας μας θέτει στη ζωή του.

Η επίτευξη μικρών στόχων, σε χαροποιεί, σε ωθεί να εξελίσσεσαι, να χρησιμοποιείς το εύρος των δυνατοτήτων σου και να είσαι πάντα ανοιχτός στην εμπειρία!

Η “θετικότητα” φέρνει ηρεμία

Ναταλία Βαλαμουτοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
facebook : Ναταλία Βαλαμουτοπούλου Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Ομαδική Αναλύτρια

 

Μπορείς ακόμα να δεις:

Όταν σε αμφισβητούν να θυμάσαι πως εσύ μπορείς

Πως να μην “βουλιάξεις” στην κρίση

Κάνε την κρίση ευκαιρία
Δημιουργικά παιχνίδια για τα παιδιά στο σπίτι

Η αγάπη φτιάχνει γερές βάσεις

photo: www.pexels.com

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments