
Κέικ καρότου χωρίς ζάχαρη -carrot cake από την Μαρία του Eat_treat_love
Επειδή, όλοι αναζητάμε λύσεις για να γλυκαθούμε το τελευταίο διάστημα, δημιούργησα ένα φαντασμαγορικό Κέικ Καρότου χωρίς ζάχαρη, που αυτό μπορεί και να μείνει μεταξύ μας, μιας και κανείς δεν πρόκειται να το καταλάβει, γιατί δεν υστερεί καθόλου σε πλούσια γεύση και νοστιμιά!
Ένα υπέροχο διαφορετικό κέικ που με τόση αγάπη έφτιαξε η αγαπημένη μας Μαρία όπως φαίνεται κι από τις πολύ όμορφες φωτογραφίες που μας έστειλε! Και γιατί όχι να να κεράσεις τον αγαπημένο σου με αυτό το ονειρεμένο γλυκάκι φτιαγμένο από τα χεράκια σου!!
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ
- 2,5 περίπου φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι μπανάνα ψημένη* και πολτοποιημένη
- 2 φλιτζάνια πολτό καρότου*
- ½ φλιτζάνι ινδοκάρυδο
- 1 φλιτζάνι ηλιέλαιο (ή μαργαρίνη ή βούτυρο κλαριφιέ ή λάδι καρύδας, όλα μας κάνουν)
- ½ φλιτζάνι κρέμα καρύδας
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 5 μεσαία αυγά
- 4-5 κουταλιές σούπας σιρόπι αγαύης ή μέλι
- 2 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή ή 1 φακελάκι βανιλίνη
- 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρική
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 2 κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- ¼ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
- 2 κουταλιές σούπας φρέσκο τζίντζερ
*Ψήνουμε στον φούρνο τα καρότα μας περίπου 8-10 καρότα και 3 μεγάλες μπανάνες μαζί με λίγο ηλιέλαιο ή λάδι καρύδας, ελάχιστο μέλι και κανέλα στους 170 C μέχρι να μαλακώσουν. Έχουμε το νου μας γιατί η μπανάνα θέλει λιγότερο χρόνο, και τα καρότα μας θα μαλακώσουν ανάλογα το μέγεθός τους. Έπειτα, τα πολτοποιούμε.
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ:**
- 350γραμ. κρύο βούτυρο ανάλατο (όχι μαργαρίνη)
- 300γραμ. τυρί κρέμα
- μία πρέζα αλάτι
- 4-6 κουταλιές σιρόπι αγαύης ή μέλι (το πόσο γλυκό το θέλουμε το ρυθμίζουμε με το γούστο του καθενός)
- 1 κουτ. γλυκού υγρή βανίλια ή 2 βανιλίνες
**Το κέικ βγαίνει ελαφρώς πιο άγλυκο, και το γλάσο το τροποποίησα, προσωπικά, προσθέτοντας και λίγη φυτική κρέμα χτυπημένη σε σαντιγί, φτιάχνοντάς το πιο γλυκό και πιο πολύ σε ποσότητα, γιατί ήθελα να το χρησιμοποιήσω σαν τούρτα γενεθλίων (φωτο).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για να φτιάξουμε το κέικ κάνουμε πρώτα την προετοιμασία με το ψήσιμο των υλικών που θα χρησιμοποιήσουμε (καρότα και μπανάνες) και προσέχουμε να μην ψήσουμε σε μεγαλύτερη θερμοκρασία από τους 170 βαθμούς.
- Έπειτα, πολτοποιούμε στο οικιακό μπλέντερ και αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς.
- Αρχικά χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν, και προσθέτουμε σταδιακά ένα ένα τα υγρά υλικά, καθώς και τα πολτοποιημένα μας υλικά. Ενώνουμε όλα τα στερεά σε ένα μπολ, και κοσκινίζουμε.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά και τα στέρεα υλικά μέσα στο υγρό μείγμα.
- Θα χρειαστούμε περίπου 2-2,5 φλιτζάνια αλεύρι, αυτό θα το δούμε στη σύσταση του τελικού μείγματος γιατί εξαρτάται από το πόσο αφυδατώθηκαν τα υλικά στον φούρνο.
- Λαδώνουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε (εγώ τοποθετώ και λαδόκολλα στον πάτο, αλλά και λαδώνω ελαφρώς) ρίχνουμε μέσα το μείγμα του κέικ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 50’-55’, το ψήσιμο στον κάθε φούρνο είναι διαφορετικό.
- Όταν δούμε ότι το κέικ μας έχει ψηθεί, το βγάζουμε από τον φούρνο και περιμένουμε 20’-25’ περίπου πρωτού το βγάλουμε από το ταψί για να κρυώσει. Αν το αφήσουμε να κρυώσει εξολοκλήρου μέσα στο ταψί θα βγάλει υδρατμούς και υγρασία που θα μείνει στον πάτο και αυτό δεν το θέλουμε.
- Τα ταψάκια με αποσπώμενα μέρη είναι μια πολύ καλή λύση για να μην δυσκολευόμαστε με αυτή την διαδικασία!
- Για το γλάσο χτυπάμε αρχικά το βούτυρο πολύ καλά για να μαλακώσει και να αφρατέψει.
- Στη συνέχεια, προσθέτουμε και το τυρί κρέμα ελαφρώς χτυπημένο, αλλά και την γλυκαντική ουσία που θέλουμε, μία πρέζα αλάτι και την βανίλια.
- Δοκιμάζουμε για να δούμε μήπως το θέλουμε πιο γλυκό.
- Όταν το κέικ μας έχει πλέον κρυώσει πολύ καλά, τότε μόνο μπορούμε να το κόψουμε για να προσθέτουμε γλάσο εσωτερικά εάν επιθυμούμε. Διαφορετικά, τοποθετούμε το γλάσο μόνο εξωτερικά.
Σημειώσεις:
1)Εγώ το συγκεκριμένο το έφτιαξα για να το χρησιμοποιήσω ως τούρτα γενεθλίων, έτσι στην αρχική μου συνταγή πρόσθεσα μέσα στο γλάσο, φυτική κρέμα χτυπημένη σε σαντιγί, και τα ένωσα πολύ απαλά. Το σημείο αυτό είναι προαιρετικό.
2)Αφήστε το κέικ για μία μέρα να μείνει λίγο πριν το καταναλώσετε. Η γεύση του γίνεται ακόμη καλύτερη τις επόμενες μέρες και τα αρώματά του είναι μοναδικά!
3)Από πάνω έχω βάλει καρύδι , το πέρασα από σιροπάκι με λίγο νερό, μέλι και λίγες σταγόνες λεμόνι, το έβρασα και τα πέρασα από εκεί και μετά κουβερτούρα. Το ίδιο έκανα και με τα καροτάκια.
Καλή απόλαυση!
Τις συνταγές της Μαρίας μπορείς να τις βρεις στο προφίλ της στο instagram Eat_treat_love .
Μπορείς ακόμα να δεις:
Αφράτο αλμυρό κέικ με αλλαντικά και τυρί
Σαλάτα λάχανο με ξινόμηλο και ρόδι
Εύκολη και γρήγορη συνταγή για μακαρονοσαλάτα
Αφράτο κέικ σοκολάτας με τριμμένη κουβερτούρα
Κέικ με βύσσινο και σταγόνες κουβερτούρας
Πανεύκολο γλυκό με γιαούρτι και ζελέ κεράσι
Πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλα
Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά
Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης
Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :
facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/