
Καλοκαιρινά φρούτα και τα οφέλη τους
Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά και τι πιο ωραίο από δροσερά διαλείμματα για μπάνια συνοδεύοντάς τα με φρούτα!! Ποια είναι όμως τα καλοκαιρινά φρούτα και ποια τα οφέλη τους;
Τα κύρια καλοκαιρινά φρούτα είναι: καρπούζι, πεπόνι, ροδάκινο, βερίκοκο, κεράσι, σταφύλι, νεκταρίνι, σύκο, δαμάσκηνο. Βέβαια υπάρχουν και φρούτα που είναι διαθέσιμα όλο το χρόνο όπως μπανάνα, ακτινίδιο , αχλάδι και ανανάς . Ας δούμε μερικά από αυτά:
Ροδάκινο
Το ροδάκινο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό τα οποία βοηθούν στην ισορροπία υγρών του οργανισμού κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, Κ ,Ε, φυλλικού οξέος, καλίου, χαλκού, μαγνήσιου, φώσφορου.
Το χνούδι του στη φλούδα του είναι για πολλούς αιτία δυσανεξίας και για αυτό το αποφεύγουν. Ένα μέτριο ροδάκινο περιέχει περίπου 59 kcal (θερμίδες).
Πρωτοπόρος Νομός στην καλλιέργεια ροδάκινων είναι ο Νομός Ημαθίας καθώς από τον κάμπο της Νάουσας ξεκίνησε η ελληνική παραγωγή των ροδάκινων. Ακολουθούν Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Κοζάνη, Λάρισα.
Μάλιστα η κοινότητα του ινσταγκραμ Greek Instagramers Events διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία εκδρομή στην Βέροια σε συνεργασία με τον Τουριστικό Όμιλο Βέροιας, με αφορμή το φαινόμενο των ανθισμένων ροδακινιών. Η φωτογράφιση έγινε με σκοπό την ανάδειξη του τόπου μας !
Καλοκαιρινά φρούτα και τα οφέλη τους

Νεκταρίνι
Το νεκταρίνι είναι της ίδιας οικογενείας με το ροδάκινο και έχει παρόμοιες ιδιότητες. Πλούσιο σε βιταμίνη Α, C, E, K, B6, φυλλικό οξύ, θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, νικοτινικό οξύ. Το κύριο διατροφικό του στοιχείο είναι οι φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα καλό για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Ένα μέτριο νεκταρίνι περιέχει 63kcal (θερμίδες).
Δαμάσκηνο
Το δαμάσκηνο φημίζεται για την συμβολή του στην σωστή λειτουργία του εντέρου λόγω του ότι είναι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και νερό (144g). Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α,βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, χαλκό και άλλων βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
Τα δαμάσκηνα αποτέλεσαν αντικείμενο επαναλαμβανόμενης έρευνας για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε μοναδικά φυτοθρεπτικά συστατικά
Αυτά τα φυτοθρεπτικά συστατικά ονομάζονται neochlorogenic και χλωρογενικό οξύ . Οι ουσίες αυτές ταξινομούνται ως φαινόλες , με αντιοξειδωτική λειτουργία.
Ένα μέτριο δαμάσκηνο περιέχει 30kcal (θερμίδες που πηγάζουν από υδατάνθρακες.)
Οι κύριες περιοχές καλλιέργειας είναι η Θεσσαλία, φημισμένα τα δαμάσκηνα Σκοπέλου, η Στερεά Ελλαδα, η Μακεδονία και η Θράκη.
Αχλάδι
Ένα φρούτο που μπορούμε να βρούμε όλο το χρόνο, αν και η εποχής τους είναι από Ιούλιο μέχρι Οκτώβριο, είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών . Οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 καθώς και καρδιακών παθήσεων.
Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση η οποία σχετίζεται με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C, σε μέτριες ποσότητες β-καροτενίου, λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Τα φυτοθρετικά συστατικά που έχει όπως η κερσετίνη (βρίσκεται στη φλούδα των αχλαδιών) βοηθά στην πρόληψη κατά του καρκίνου αλλά και κατά των καρδιακών προβλημάτων .
Τo υδροξυκινναμωμικό οξύ που περιέχει συνδέεται επίσης με την πρόληψη του καρκίνου του στομάχου και των πνευμόνων.
Τέλος το αχλάδι είναι ένα από τα πιο υποαλλεργικά φρούτα.
Στην Ελλάδα η συστηματική καλλιέργεια της αχλαδιάς γίνεται κυρίως στη Μακεδονία , στην Πελοπόννησο , στη Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλια.

Καλοκαιρινά φρούτα και τα οφέλη τους
Κατεργάρη Υβόνη
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Κονταράτου 4 Βόλος
facebook: Διαιτολογικό Γραφείο Υβόνη Κατεργάρη
instagram: ivoni_kat
Μπορείς ακόμα να δεις:
Παιδιά και σωστή διατροφή
Η σημασία των σνακ στη νηστεία
Μανιτάρια συμβουλές