Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣΥΜΒΟΥΛΗ ΕΙΔΙΚΟΥΚαλοκαιρινές φιλίες

Καλοκαιρινές φιλίες

Καλοκαιρινές φιλίες

Είναι καλοκαίρι, και έρχεται η ώρα που πηγαίνουμε στο χωριό μας ή στο νησί μας για να περάσουμε μερικές ημέρες εκεί. Πολλοί από μας ανυπομονούμε πολύ που θα ιδωθούμε πάλι με καλούς παλιούς μας φίλους.

Οι περισσότεροι έχουν μαζευτεί από διάφορα μέρη της Ελλάδας ή του εξωτερικού με ένα κοινό σημείο τον ίδιο τόπο και… και για άλλη μια φορά παρατηρούμε ότι αυτή η παρέα ενώ έχει μήνες να ιδωθεί, είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Πως κρατάει αυτή η φιλία τόσα χρόνια;

Σε μια παρέα ή φιλική σχέση η επικοινωνία και η ειλικρινής συζήτηση είναι παράγοντες που κρατάνε την φιλία γερή.

Όταν συζητάμε για τις ανάγκες μας, τις επιθυμίες μας, τις προθέσεις μας, τους προβληματισμούς μας και συγχωρούμε ο ένας τον άλλον στις παρεξηγήσεις, τότε η φιλία μας είναι τέτοια που θα κρατήσει χρόνια, ασχέτως αν δεν βλεπόμαστε συνέχεια.

Όταν όμως υπάρχει κριτική και αδιαφορία αυτή η φιλική σχέση δεν έχει πιθανότητες να κρατήσει.

Ποια είναι τα οφέλη μιας φιλικής σχέσης στην ψυχολογία μας;

Μέσα από τις φιλικές παρέες βελτιώνεται η διάθεσή μας, καθώς ο χρόνος που περνάμε με φίλους/ες περνάει ευχάριστα.

Συνήθως συνοδεύεται με γέλιο, χιούμορ, θετική ενεργεία και πολλές ώρες συζήτησης.

Καλοκαιρινές φιλίες

Παράλληλα ένας φίλος/η παίρνει έναν υποστηρικτικό ρόλο και μας βοηθάει  να εκπληρώσουμε προσωπικούς στόχους όπως π.χ. όταν προσπαθούμε να γίνουμε πιο δραστήριοι και πάμε μαζί στο γυμναστήριο.

Οι φίλοι, μας ενθαρρύνουν να κάνουμε πράγματα που δεν θα μπορούσαμε μόνοι μας,  με αποτέλεσμα να έχουμε πιο πολύ θάρρος για νέες περιπέτειες και τελικά περισσότερες πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που θέλουμε και συνεπώς μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Είναι πάντα εκεί και για τις δύσκολες στιγμές της ζωής μας και είναι διαθέσιμοι για να μοιραστούμε μαζί τους κάτι που μας προβληματίζει. Και επειδή οι φιλικές σχέσεις είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης, υπάρχουν στιγμές που οι φίλοι μας, θα μας χρειαστούν για δίκες τους δυσκολίες.

Η επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης που μας έχουν, όταν μας χρειάζονται για βοήθεια και που βλέπουμε ότι μπορούμε να είμαστε υποστηρικτικοί, μας επηρεάζει θετικά στην προσωπική μας διάθεση και στην αυτοπεποίθησή μας.

Καλοκαιρινές φιλίες

Γενικότερα, οι φιλικές σχέσεις/παρέες μας προσφέρουν άνεση, χαρά και αποτρέπουν την μοναξιά και το στρες από την ζωή μας. Αναζητούμε την παρέα των φίλων μας για να μοιραστούμε ευχάριστα νέα, ευχάριστες στιγμές και πολύτιμες εμπειρίες.

Καλοκαιρινές φιλίες

Βιβλιογραφία

Demir, M., Tyra, A., & Ozen‑Cıplak, A. (2019). Be there for me and I will be there for you: Friendship maintenance mediates the relationship between capitalization and happiness. Journal of Happiness Studies. 20(2), 449-469

Το παρόν άρθρο βασίστηκε σε πληροφορίες επιστημονικών άρθρων και βιβλίων ψυχολογίας.

Συγγραφέας: Φοίβη Αναγνώστου
Ψυχολόγος MSc – Ψυχοθεραπεύτρια

Μπορείς ακόμα να δεις:

Παιδιά και η επαφή τους με τη φύση

Πως να κάνεις διακοπές χωρίς να κάνεις διακοπές?

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments