Κότσι χοιρινό στον ξυλόφουρνο

Στο γραφικό Κατηχώρι ανάμεσα στα τρεχούμενα νερά και την καταπράσινη βλάστηση με τις ελιές, τις μηλιές και τα κηπευτικά,  καθίσαμε στην όμορφη αυλή που μας φιλοξένησε να ψήσουμε στον ξυλόφουρνο το χοιρινό κότσι!

Με ντόπια υλικά και με τσιπουράκι για αρχή αφού οι κάτοικοι εδώ και χρόνια ασχολούνται με  τ αμπέλια και την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου για το οποίο άλλωστε φημίζεται και το χωριό!Αφήσαμε την γάστρα να κάνει όλη την δουλειά!

Το κότσι στον ξυλόφουρνο έγινε πραγματικά «λουκούμι»!!!

Προφανώς  το μαγείρεμα στην εξοχή , αλλά και η αγάπη με την οποία το μαγείρεψε η οικοδέσποινα,  έκανε τη διαφορά !!!

Χρόνια είχα να γευτώ τόσο νόστιμο φαγητό!

Υλικά

  • 5 κότσια
  • 7-8πατάτες
  • 4 -5 σκελίδες σκόρδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • δεντρολίβανο
  • 1/2 κούπα λάδι
  • 2 λεμόνια

Εκτέλεση

  • πλένουμε τα κότσια και τα τοποθετούμε στη γάστρα
  • χαράζουμε τα κότσια και μπήγουμε στις σχισμές τα σκόρδα
  • αλατοπιπερώνουμε
  • αφού κόψουμε τις πατάτες τις ρίχνουμε στη γάστρα
  • ρίχνουμε το δεντρολίβανο ή όποιο άλλο βότανο της αρεσκείας μας
  • ρίχνουμε το λάδι
  • αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες
  • ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών
  • ανάβουμε τον ξυλόφουρνο
  • μόλις πιάσει θερμοκρασία και είναι έτοιμα τα κάρβουνα
  • τοποθετούμε τη γάστρα στον ξυλόφουρνο
  • ψήνουμε περίπου 2,5 με 3 ώρες
  • μόλις τα κότσια πάρουν χρώμα τα γυρίζουμε κι από την άλλη πλευρά και τ’ αφήνουμε να ψηθούν

Το φαγάκι μας είναι έτοιμο

Καλή όρεξη!