
Λαχταριστή παραδοσιακή φανουρόπιτα με 9 υλικά από την Άντα.
Την δική της συνταγή για φανουρόπιτα μας έστειλε η γλυκιά Άντα που προσφέρουμε ανήμερα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου στις 27 Αυγούστου.
Κατά την παράδοση η πίτα φτιάχνεται για να σωθεί η μητέρα του Αγίου, η οποία ήταν μια σκληρή και αμαρτωλή γυναίκα.
Η ονομασία προέρχεται από τον Άγιο Φανούριο. Το έθιμο της πίτας γίνεται παραδοσιακά από ορισμένους Χριστιανούς Ορθόδοξους ώστε να φανερώσει ο Άγιος σε κάποιον κάποια δουλειά ή ένα αντικείμενο που χάθηκε ή κάποια χαμένη υπόθεση Επίσης, γίνεται προκειμένου να έχει κάποιος υγεία (σύμφωνα με τη δοξασία), ενώ στην Κρήτη, την Κύπρο και άλλες περιοχές, η φανουρόπιτα φτιαχνόταν για να βρουν οι ανύπαντρες κόρες γαμπρό.
Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά. Τα υλικά πρέπει να είναι όλα νηστίσημα, γι’ αυτό και περιέχει ελαιόλαδο ή σπορέλαιο. Τα βασικά υλικά είναι: αλεύρι, ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, ζάχαρη, χυμός πορτοκάλι, μπέικιν πάουντερ, καρύδια, σταφίδες. Άλλα υλικά μπορεί να περιλαμβάνουν κανέλα, γαρίφαλο, μαγειρική σόδα και νερό.
Στην πιο απλή της εκδοχή η φανουρόπιτα έχει μόνο 7 υλικά, όσα και τα μυστήρια της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Θα χρειαστείς:
Υλικά
- 2φλ. χυμό πορτοκάλι
- 2φλ. ζάχαρη
- 1φλ. λάδι
- 250γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 1κ.σ. μπέικιν
- 1 κ.σ. κανέλα- γαρύφαλλο
- 1 φλ. σταφίδα
- άχνη
Εκτέλεση
- Με το χέρι (χωρίς μίξερ) και κάθε φορά που ρίχνω ένα υλικό λέω το “Πάτερ ημών”
- σε ένα μεγάλο μπολ διαλύουμε το λάδι με την ζάχαρη
- προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι
- το κονιάκ
- σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι
- το μπέικιν και ανακατεύουμε
- συνεχίζουμε με τις σταφίδες και τα κανελογαρύφαλλα
- σε ένα ταψάκι 26εκ. βάζουμε ή λαδόκολλα ή το αλευρώνουμε
- ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° περίπου 45΄
- πριν βγάλουμε τη φανουρόπιτα από το φούρνο, τσεκάρουμε το κέντρο της με μαχαίρι
- αν βγαίνει στεγνό τότε το κέικ μας είναι έτοιμο
- όταν κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη
- όταν μοιράζω τα κομμάτια λέω “Θεός ΄χωρέστην μάνα του Αγίου Φανουρίου)
tips: για να κάνουμε αυτό το εντυπωσιακό σχέδιο που έκανε η φίλη μας , παίρνουμε ένα σεμεδάκι κοφτό το τοποθετούμε στην επιφάνεια της φανουρόπιτας και πασπαλίζουμε με την άχνη. Σε ευχαριστούμε Άντα και για την συνταγή και για τις υπέροχες φωτογραφίες!
Μπορείς να βρεις την Άντα στο instagram : chiccompass
αλλά να ρίξεις και μια ματιά και στο δικό της blog chiccompass
Λαχταριστή παραδοσιακή φανουρόπιτα με 9 υλικά
Μπορείς ακόμα να δεις:
Πανεύκολο γλυκό με γιαούρτι και ζελέ κεράσι
Μοσχαράκι κοκκινιστό με κολοκυθάκια
Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά
Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης
Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :
facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/