Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΣΥΜΒΟΥΛΗ ΕΙΔΙΚΟΥΜαθαίνοντας από τα παιδιά το.... θάρρος!

Μαθαίνοντας από τα παιδιά το…. θάρρος!

Μαθαίνοντας από τα παιδιά το…. θάρρος!ι

Αν θα μπορούσαμε να αντιμετωπίζουμε πολλά πράγματα, όπως όταν ήμασταν παιδιά, τότε ο κόσμος μέσα μας και γύρω μας θα ήταν διαφορετικός,οι σχέσεις μας σε όλες τις εκφάνσεις τους ,επαγγελματικές, προσωπικές, φιλικές, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα θα είχαν άλλη μορφή.

Κι όλα αυτά γιατί τα παιδιά έχουν μια οπτική διαφορετική και στηρίζονται κυρίως στο συναίσθημα, μακριά από κανόνες και κοινωνικά ”πρέπει”. Έχουν διαφορετική αίσθηση του θάρρους και της τόλμης γι’ αυτό και η δειλία η δική μας , είναι αυτή που υποκεινούμενη από τις φοβίες μας , μας κάνει να τους λέμε τόσα ”όχι” και ”μη”.

Παρατήρησε τα παιδιά και θα δεις ότι χαίρονται με τα μικρά πράγματα στη ζωή, πράγματα θεωρητικά ανούσια κι όμως τόσο σημαντικά, αρκετά για να αφήσουν ένα χαμόγελο και μια χαρά στα πρόσωπά τους.

Η ειλικρίνεια είναι για αυτά μονόδρομος.Σε συμπαθούν και τους αιρέσεις ? Στο δείχνουν. Δε σε ”γουστάρουν” ? Κι αυτό στο δείχνουν.

Έχουν μια αυθεντικότητά, σε αυτό που θα εκφράσουν, σε αυτό που νιώθουν,οποιοδήποτε συναίσθημα κι αν είναι αυτό.

Μαθαίνοντας από τα παιδιά το…. θάρρος!

Ένα παιδί δε θα στο κρύψει, αλλά θα σου το δείξει χωρίς ίχνος ντροπής, ατόφιο στο ”εδώ και το τώρα” που το νιώθει.

Χρησιμοποιούν την φαντασία τους, σκαρώσουν ολόκληρα σενάρια για το παιχνίδι που παίζουν εκείνη την ώρα, δε μένουν στην εικόνα, αλλά δημιουργούν τις συνθήκες στο μυαλό τους για να περάσουν καλά εκείνη τη στιγμή που νιώθουν την ανάγκη να το κάνουν.

Δε θα κάνουν δεύτερες σκέψεις,δεν έχουν τον λόγο και δεν το έχουν μάθει. Ακόμα κι αν τα μάλωσες για κάτι, σε πέντε λεπτά θα έρθουν πίσω σαν να μην έγινε ποτέ κάποιο περιστατικό πριν, για να συνεχίσετε να παίζετε χωρίς μούτρα, κακίες κι αντίποινα. Είναι πιο σημαντική η στιγμή του παιχνιδιού για αυτά , που οι ”μεγάλοι” την έχουν αφήσει προ πολλού στην άκρη.

Αγνοούν τον κίνδυνο και διψάν να ανακαλύψουν τον κόσμο,δεν έχουν μίσος μέσα τους , απουσιάζουν τα αρνητικά συναισθήματα, οι διακρίσεις και τα στερεότυπα, όπως η ομοφοβία κι ο ρατσισμός.

Δεν τους λέει κάτι η έννοια αποτυχία, γι’ αυτό προσπαθούν ξανά και ξανά για ό,τι τους κεντρίζει το ενδιαφέρον μέχρι να επιτύχουν την εικόνα που έχουν μέσα στο μυαλό τους.

Έχουν έμφυτο το χιούμορ, θα κάνουν πάντα μια γκριμάτσα για να σε κάνουν να γελάσεις και να ελαφρύνει λίγο η κατάσταση και να γελάσουν, γιατί αυτό τα κάνει ευτυχισμένα. Δεν χρειάζονται πάντα τα λόγια για να επικοινωνήσουν και φυσικά ούτε για να σε εντυπωσιάσουν. Ακόμα και χωρίς κινήσεις, βλέποντας μόνο τα μάτια του θα καταλάβεις όσα οι μεγάλοι θα χρειάζονταν τόμους ολόκληρους για να αναλύσουν.

Τέλος μα το πιο δυνατό , είναι ότι η αγάπη τους είναι μοναδική , ξεχωριστή, αγαπώντας πάντα χωρίς όρια, χωρίς ανταλλάγματα και περιοριστικά μέτρα.

Αγαπάνε δίχως όρους και εγωισμούς και ξέρουν να δείχνουν ότι η καρδιά τους νιώθει.

Ας κρατήσεις λοιπόν την αυθεντικότητά τους ως και δική σου αρχή, την τόλμη τους και το θάρρος ως παράδειγμα, γιατί ξεπερνούν κατά πολύ τα δικά σου απομεινάρια απωθημένων και στερεοτυπικών αντιλήψεων που σε ”μαγκώνουν” και σε εγκλωβίζουν.

Μαθαίνοντας από τα παιδιά το…. θάρρος!

 

Ναταλία Βαλαμουτοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
facebook : Ναταλία Βαλαμουτοπούλου Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Ομαδική Αναλύτρια

Μπορείς ακόμα να δεις:

Ότι ανέχεσαι θα το βρίσκεις μόνιμα μπροστά σου
Καλοκαιρινές φιλίες
Πως να κάνεις διακοπές χωρίς να κάνεις διακοπές?

photo: www.pexels.com

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments