Επισκεφτήκαμε αυτόν τον ιερό τόπο, κοιτάξαμε με δέος τους βράχους, που στέκονται αιώνες τώρα επιβλητικά, αποκαλύπτοντας με ένα μοναδικό τρόπο, την εξέλιξη τους από ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο σε λίκνο της Ορθοδοξίας.
Συνεχίζοντας την μοναστική παράδοση εδώ και έξι αιώνες, χαρακτηρίζονται ως δεύτερον Άγιον Όρος!!
Τα Μετέωρα το 1988 η UNESCO αποφάσισε να τα συμπεριλάβει στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς !!
Το δέος κυριαρχεί περισσότερο από όλα τα συναισθήματα μπροστά στο θαύμα της φύσης που παρουσιάζετε.
Μετέωρα – το θαύμα της φύσης
Δεν είναι μόνο από αυτό που αντικρίζουν τα μάτια, περισσότερο ίσως είναι, για τα επιτεύγματα των ασκητών που η βαθιά πίστη τους στο Θεό τους οδήγησε να κατακτήσουν τις κορυφές των αιώνιων βράχων, με την ελπίδα να αγγίξουν τον Δημιουργό!
Η αίσθηση της βαθιάς πνευματικότητας των Ιερών Βράχων από την παρουσία των μοναχών που αφιερώθηκαν ολοκληρωτικά στο Θεό δίνει την πεποίθηση ότι η πορεία που καταγράφηκε εδώ και αιώνες ήταν μια πορεία πάνω σε ιερά μονοπάτια που τους οδήγησαν από την Γη στον Ουρανό!!
Μετέωρα
Οι πρώτες φωτογραφίες που αντίκρισα βλέποντας τους μοναχούς να αιωρούνται στο κενό μέσα σε ένα δίχτυ εντυπωσιακές, αφού αυτός ήταν και ο μοναδικός τρόπος με τον οποίον κατέβαιναν από τους βράχους!
Άραγε πως χτίστηκαν οι 30 Μονές πάνω στους απρόσιτους βράχους;
Μετέωρα
Το όνομα Μετέωρα αποδίδετε στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη κτήτορα της μονής του Μεγάλου Μετεώρου το 1344 .
Σήμερα λειτουργούν μόνο 6 Μοναστήρια ενώ όλα τα υπόλοιπα είναι ερημωμένα.Τα μοναστήρια της Μεταμόρφωσης, του Βαρλαάμ, του Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά, του Ρουσάνου, της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Στεφάνου, καθώς και κάποια τμήματα ορισμένων άλλων, ενώ τα υπόλοιπα έχουν εξαφανισθεί.
Στη σκιά των Μετεώρων η Καλαμπάκα αλλά και ο παραδοσιακός οικισμός Καστράκι, σε περιμένουν να γευτείς τους ρυθμούς της πόλης με την αγορά , τα εστιατόρια αλλά και τα ταβερνάκια και να απολαύσεις παραδοσιακές συνταγές!