Μπακαλιάρος με μυρωδικά στο φούρνο

Διανύουμε την Αγία και  Μεγάλη  Σαρακοστή  και για  όσους  νηστεύουν, η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου να φάνε ψάρι. Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική, καταλύονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

Έτσι  λοιπόν το  παραδοσιακό πιάτο της  ημέρας  δεν είναι  άλλο  από τον μπακαλιάρο  σκορδαλιά.

Οι λόγοι που καθιέρωσαν τον μπακαλιάρο στο τραπέζι της 25ης Μαρτίου ήταν καθαρά οικονομικοί και πρακτικοί. Έτσι ο παστός μπακαλιάρος, που μπορούσε να διατηρηθεί εκτός ψυγείου, ήταν η καλύτερη λύση. Επιπλέον, η φθηνή τιμή του τον έκαναν ιδιαίτερα προσιτό σε  όλους γεγονός που ανέβασε στα ύψη τη δημοφιλία του.

Έλα όμως που όλο  και  κάπου  έχουμε να  πάμε  χρονιάρα  μέρα  που  είναι, και  όσο  να’ ναι  η  σκορδαλιά   δεν είναι  και ο  καλύτερος  φίλος  για  μια  έξοδο  ή μια εορταστική  επίσκεψη. Και σα να μην  φτάνει  αυτό  έχουμε  και  τα  παιδάκια μας  να  μην  τρελαίνονται  για  το καταπληκτικό  κατά τα άλλα  αυτό  έδεσμα.

Σκέφτηκα  λοιπόν   να  προτείνω  μια  εναλλακτική  συνταγή  που  πιστέψτε  με  θα  ενθουσιάσει  μικρούς  και  μεγάλους.  Παράλληλα είναι ένα  πιάτο που  θα  το  μαγειρέψετε  πολλές  φορές  γιατί

τα   αρώματα  του θα  πλημμυρίσουν  την  κουζίνα  σας και  κυρίως  γιατί είναι ένα  φαγητό  εξαιρετικής  θρεπτικής  αξίας.

Πάμε  λοιπόν  μαζί  να  μαγειρέψουμε Μπακαλιάρο με μυρωδικά στο φούρνο

Υλικά

  • 1 κιλό μπακαλιάρο
  • 1 κρεμμύδι σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1/3 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 1 καρότο σε μικρά κυβάκια
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 1 κουτ, γλ. πελτέ
  • ρίγανη
  • θυμάρι
  • μαϊντανό
  • 4-5 πατάτες κυδωνάτες
  • 1 κρασοπότηρο λάδι
  • 1 ποτήρι του κρασιού νερό
  • αλατοπίπερο
  • 1κουτ. γλ. ζάχαρη

Εκτέλεση

  • ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι
  • σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε το κρεμμύδι
  • σοτάρουμε για λίγα λεπτά
  • ρίχνουμε τη ζάχαρη για να καραμελώσουν τα κρεμμύδια
  • προσθέτουμε το σκόρδο
  • ρίχνουμε τις πιπεριές
  • τα καρότα
  • ανακατεύουμε
  • ρίχνουμε τον πελτέ
  • την τριμμένη ντομάτα
  • αλάτι – πιπέρι
  • νερό
  • βράζουμε περίπου 10′ και ρίχνουμε την ρίγανη και το θυμάρι
  • συνεχίζουμε τη βράση 2΄-3΄και η σάλτσα είναι έτοιμη
  • σε πυρέξ – ταψάκι τοποθετούμε το μπακαλιάρο με τις πατάτες
  • προσθέτουμε το νερό
  • ρίχνουμε το μαϊντανό
  • προσθέτουμε ακόμη 1/2 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • ψήνουμε στο φούρνο στους 250 βαθμούς περίπου 1 ώρα
  • αν χρειαστεί συμπληρώνουμε με λίγο νερό

καλή όρεξη!!

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήστε το σχόλιο σας
Please enter your name here