Μπακλαβάς παραδοσιακός με καρύδι

Κάθε χρόνο εκεί που λέμε ότι έχουμε τελειώσει με τις ετοιμασίες, να σου έρχονται στο νου οι όμορφες Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Τα Χριστούγεννα έχουν και μια άλλη ομορφιά που κρύβετε στο βάθος του χρόνου και της παράδοσης.

Το γιορτινό ξυπνητήρι χτύπησε λοιπόν και πάλι και ήρθε η ώρα για να φτιάξουμε ένα μοναδικό και αγαπημένο σιροπιαστό που σε πείσμα του χρόνου παραμένει ο πρωταγωνιστής των ημερών γιατί όπως και να το κάνουμε ο μπακλαβάς είναι ΤΟ σιροπιαστό!

Και δεν το λες και δύσκολο.. Απλώνεις φύλλα, γεμίζεις καρύδι ή ότι ξηρό καρπό ταιριάζει στα δικά σου γούστα, ξανααπλώνεις και πάλι γεμίζεις..

Ένα καλό ψήσιμο είναι το μυστικό σε χαμηλή φωτιά για να πάρουν τα φύλλα  εκείνο  το χρυσαφένιο χρώμα…

και το γλυκό σιρόπιασμα για να του δώσουμε την προσωπικότητά που του αξίζει αλλά και την επιθυμία σε αυτούς που θα το δοκιμάσουν να γλύφουν τα δάκτυλά τους  και να θέλουν και δεύτερο κομμάτι!

Υλικά

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 250γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1/2 κιλό καρύδια
  • 100γρ. φρυγανιά τριμμένη (3-4 κ.σ.)
  • 1/2 λεμόνι το ξύσμα
  • 1 1/2  κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ. γλ. γαρύφαλλο
  • 4 κ.σ. ζάχαρη

Σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 1 1/2
  • κούπα νερό
  • 1 βανίλια
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1κ.σ. γλυκόζη
  • 1/2 λεμόνι το χυμό (προς το τέλος)

Εκτέλεση

  • αλέθουμε τα καρύδια στο μπλέντερ (χοντροαλεσμένα)
  • ανακατεύουμε τα καρύδια, τη φρυγανιά, το ξύσμα, την κανέλα, το γαρύφαλλο
  • βουτυρώνουμε το ταψί
  • στρώνουμε ένα φύλλο, αν περισσεύει από τη μια πλευρά το γυρίζουμε προς τα  μέσα και βουτυρώνουμε και αυτό και πασπαλίζουμε με ζάχαρη
  • το ίδιο κάνουμε σε όλα  φύλλα  (μια από δεξιά, μια από αριστερά στρώνουμε το φύλλο και αυτό που περισσεύει το γυρνάμε)
  • στο τρίτο φύλλο αφού το βουτυρώσουμε και ρίξουμε τη  ζάχαρη, ρίχνουμε και μια χούφτα από το μείγμα
  • συνεχίζουμε ένα ένα φύλλο σε στρώσεις να βουτυρώνουμε και να ρίχνουμε από το μείγμα
  • κόβουμε τα τελευταία τρία φύλλα στο μέγεθος του ταψιού (αν έχουμε πιο μεγάλο ταψί τα βάζουμε κανονιά) και τα τοποθετούμε  και αυτά σε στρώσεις με μείγμα
  • στα τρία τελευταία κάνουμε το ίδιο όπως στα πρώτα φύλλα , βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με ζάχαρη
  • στο τέλος βουτυρώνουμε το τελευταίο φύλλο και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε όλη την επιφάνεια
  • χαράζουμε σε κομμάτια μπακλαβαδωτά
  • μπήγουμε σε κάθε κομμάτι από ένα γαρύφαλλο
  • ψήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία στους 150°  πάνω κάτω στην τελευταία σχάρα, ανάλογα τον φούρνο για 1 1/2  ώρα περίπου

σιρόπι

  • βάζουμε τα υλικά στην κατσαρόλα ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη
  • από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε το σιρόπι για 5΄λεπτά
  • προς το τέλος ρίχνουμε το λεμόνι
  • ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στον μπακλαβά και αφήνουμε να το απορροφήσει
  • κόβουμε την επόμενη μέρα
tips:
  • το βούτυρο δεν το απλώνουμε με το πινέλο αλλά το ραντίζουμε
  • ρίχνουμε τη ζάχαρη ενδιάμεσα στα φύλλα για να γίνουν πιο τραγανά
  • αν δούμε ότι στη μια ώρα θέλει κι άλλο ψήσιμο ανεβάζουμε λίγο τη θερμοκρασία και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα
  • το σιρόπι δεν το ανακατεύουμε όταν βράζει

Καλή απόλαυση!

Καλά Χριστούγεννα με υγεία, αγάπη, αισιοδοξία, υπομονή και μόνο χαρές σε όλους!

Μπακλαβάς παραδοσιακός με καρύδι

Μπορείς ακόμα να δεις:

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για μακαρονοσαλάτα

Κέικ με βύσσινο και σταγόνες κουβερτούρας

Πανεύκολο γλυκό με γιαούρτι και ζελέ κεράσι

Πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλα

Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά

Εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα

Τυροπιτάκια με γιαούρτι

Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης

Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :

facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήστε το σχόλιο σας
Please enter your name here