Παραδοσιακά μελομακάρονα – με άρωμα Χριστουγέννων

Ο Δεκέμβρης θα κουβαλήσει με τον ερχομό του όλες τις γιορτές του και τα φωτεινά Χριστούγεννα θα ζεστάνουν τις καρδιές μας για άλλη μια φορά!

Μόνο που αυτή τη φορά το μήνυμα των Χριστουγέννων γίνεται ακόμα πιο ηχηρό και μας προτρέπει να σταθούμε δυνατοί και αλληλέγγυοι.

Όμως είναι και ο μήνας των παραμυθιών και των όμορφων παιδικών ιστοριών. Είναι  ο μήνας που με τον μοναδικό του τρόπο σταματά τον χρόνο για λίγο και ξεκλειδώνει το χρονοντούλαπο μας και μας εμφανίζει τόσες όμορφες σπιτικές ιστορίες που αναδύονται από την κουζίνα της γιαγιάς και της  μητέρας και γίνονταν η μύηση στις μυστικές συνταγές της οικογένειας.

Εδώ θα μοιραστούμε μια συνταγή από αυτές που μας προίκισε η μητέρα..

Παραδοσιακή με αγνά υλικά και μια υπέροχη ζύμη που έπλαθαν τα παιδικά μου χέρια κάθε Χριστούγεννα!

Μια ξεχωριστή συνταγή για να πλημμυρίσει  το σπίτι μας με μυρωδιές από μπαχάρια και  να μοσχομυρίσει η κανέλα από τα μελομακάρονα.

Γιατί τα μελομακάρονα είναι το πρώτο γλύκισμα που θα στολίσει το  γιορτινό τραπέζι μας και κάθε φορά που θα περάσουμε από δίπλα θα απλώσουμε το χέρι μας να ξεκλέψουμε κανένα από την στολισμένη πιατέλα μας!

Αγνά υλικά και μέλι Σκοπέλου να τα μελώσει και να τα απογειώσει γευστικά. Τριμμένο καρύδι να τα σκεπάζει και την συνταγή να περιγράφετε παρακάτω…

Ένα είναι σίγουρο….ότι θα τα λατρέψετε!!

Υλικά

  • 2 κούπες καλαμποκέλαιο
  • 2 κούπες χυμό πορτοκάλι
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 4 κουταλιές ζάχαρη
  • 1/2 κρασοπότηρο κονιακ
  • 1κ.γλ. σόδα
  • 1 φακ. μπέικιν
  • 1 κ.γλ. κανέλα
  • 1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο
  • αλεύρι όσο πάρει (περίπου 800 – 900γρ.)
για το σιρόπι
  • 3 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κούπα μέλι
  • 1φλούδα από 1 πορτοκάλι
  •  ξυλάκι κανέλα
  •  λεμόνι (μικρό) στημένο προς το τέλος
  • καρύδια τριμμένα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • σε ένα μπολ ρίχνουμε το καλαμποκέλαιο, το χυμό πορτοκάλι, το ξύσμα
  • σε ένα ποτηράκι ανακατεύουμε το κονιάκ με τη σόδα
  • τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ
  • τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα
  • προσθέτουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο
  • κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ρίχνουμε και αυτό σταδιακά
  • ζυμώνουμε με απαλές κινήσεις μέχρι να έχουμε μια  μαλακιά ζύμη
  • η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη, απαλή και λαδερή
  • πλάθουμε μικρά κομμάτια σε μέγεθος καρυδιού
  • τα αραδιάζουμε σε λαμαρίνες
  • ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε τρύπες
  • ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° περίπου 20΄-25΄
  • τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά
για το σιρόπι
  • βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μια κατσαρόλα
  • και από την ώρα που θα πάρουν βράση βράζουμε 3΄
  • ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται
  • προς το τέλος ρίχνουμε και το χυμό λεμόνι
  • αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία
  • βουτάμε λίγα λίγα μελομακάρονα για 20″ περίπου από κάθε πλευρά
  • τα αραδιάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι

Καλή επιτυχία!!

Καλές γιορτές με υγεία το πολυτιμότερο αγαθό!

Μπορείς ακόμα να δεις:

Παραδοσιακά μελομακάρονα – με άρωμα Χριστουγέννων

Χορτόπιτα στριφτή – πανεύκολη συνταγή

Πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα γλυκιά – στριφτή με φύλλο κρούστας

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για μακαρονοσαλάτα

Κέικ με βύσσινο και σταγόνες κουβερτούρας

Πανεύκολο γλυκό με γιαούρτι και ζελέ κεράσι

Πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλα

Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά

Εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα

Τυροπιτάκια με γιαούρτι

Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης

Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :

facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήστε το σχόλιο σας
Please enter your name here