
Πασχαλινά κουλουράκια από την Εύα Κάρρας.
Συνταγή για τα παραδοσιακά πασχαλινά κουλουράκια μας έστειλε η φίλη μας η Εύα. Τραγανά από έξω , μαλακά στο εσωτερικό τους και αρώματα που θυμίζουν Πασχαλιά !
Βανίλια, πορτοκάλι και φυσικά η αμμωνία που ενώ είναι έντονη στην αρχή όταν τα ψήνεις, μόλις κρυώσουν εξαφανίζεται και τρώγοντας τα η απίθανη γεύση τους ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους!
Πασχαλινά κουλουράκια, τσουρέκια , χρυσοχέρες νοικοκυρές και οι κουζίνες στα καλύτερα τους! Σε ευχαριστούμε Εύα!
Υλικά
- 1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κούπες ζάχαρη
- 4 μέτρια αυγά
- 1 κούπα γάλα
- Χυμός ενός πορτοκαλιού
- 3-4 σωληνάκια βανίλιας
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αμμωνία
- 1 κοφτή κουταλιά μπέικιν
- 1300 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά και το βούτυρο και τα χτυπάμε να αναμειχθούν με το χέρι ή με το μίξερ χειρός. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα.
- Προσθέτουμε το ξύσμα, τις βανίλιες και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
- Διαλύουμε την αμμωνία στο γάλα και το προσθέτουμε το διάλυμα στο μείγμα.
- Σε μια κούπα αλεύρι ανακατεύουμε το μπέικιν και την προσθέτουμε κι αυτή στο χυλό μας.
- Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη (να κολλάει ελαφρά αλλά να πλάθεται).
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου μια ώρα και πλάθουμε τα κουλουράκια στα σχήματα που μας αρέσουν.
- Να μην γίνει σκληρή ζύμη.
- Αφού τα φτιάξουμε πλεξούδες.
- Τα αλείφουμε με ένα κρόκο αυγού που έχουμε αραιώσει με 1-2 κουταλιές νερό
- ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 20 -25 λεπτά (προθερμασμένος φούρνος, μεσαία σχάρα).
Καλή επιτυχία!
Πασχαλινά κουλουράκια από την Εύα Κάρρας.
Μπορείς ακόμα να δεις:
Βελουτέ σούπα με λαχανικά
Μπακαλιάρος με μυρωδικά στο φούρνο
Καλαμαράκια κοκκινιστά με ρύζι
3 απολαυστικές ιδέες για πατατοσαλάτα
Καραβιδομακαρονάδα