Πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα γλυκιά – στριφτή με φύλλο κρούστας
Μεσοφθηνοπωρινή γλυκιά και τραγανή απόλαυση σήμερα!! Το φθινόπωρο είναι η εποχή που η κίτρινη κολοκύθα είναι στα καλύτερα της.
Έχει ωριμάσει όσο πρέπει και είναι νόστιμη και τρυφερή. Το χρυσαφένιο χρώμα της πάνω στον πάγκο του μανάβικου τράβηξε το βλέμμα μου αμέσως.
Εντυπωσιακή και μεγάλη, έκανε το μυαλό μου να κοντοσταθεί για μια στιγμή, και να περάσουν από μπροστά μου όλες εκείνες οι εικόνες από το παρελθόν, που μαζεύονταν οι γειτόνισσες στο σπίτι της μητέρας για να φτιάξουν εκείνες τις λαχταριστές και μυρωδάτες κολοκυθόπιτες!!
Αυτό ήταν!!Θα έκανα την συνταγή της μάνας… Παραδοσιακή με καρύδια, ζάχαρη, κανέλα λίγο ρυζάκι για να τραβήξει τα υγρά και φύλλο κρούστας για να γίνει η πίτα μας τραγανή.
Βέβαια ο καθένας μπορεί να βάλει και ότι άλλο μπαχαρικό του αρέσει, μιας και η κολοκυθόπιτα επιτρέπει τα γευστικά παιχνίδια.
Στο τέλος θα πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα ,και ένα γλυκό αριστούργημα θα είναι έτοιμο!
Μπορούμε να το σερβίρουμε με τον καφέ το πρωί αλλά και σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό!
Όπως και να έχει, η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι το must του Οκτώβρη, είναι ευκαιρία να μοσχομυρίσει το σπιτικό μας από τα αρώματα της και να πλημμυρίσει με την γεύση της μικρούς και μεγάλους!
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
- 1,5κιλό κολοκύθα κίτρινη τριμμένη
- 200γρ. ζάχαρη
- 150γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
- 100γρ. ρύζι καρολίνα (περίπου 1 φλιτζανάκι καφέ)
- 1 κουτ.σ. κανέλα
- 1/2κ.γλ. γαρύφαλλο (προαιρετικά)
- ελαιόλαδο για τα φύλλα
- ζάχαρη άχνη και κανέλα για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- κόβουμε και καθαρίζουμε την κολοκύθα από τους σπόρους
- τρίβουμε την κολοκύθα στον τρίφτη ή στον τρίφτη του πολυμίξερ
- την αφήνουμε σε σουρωτήρι μέχρι να φύγουν τα πολλά τα υγρά της
- την στραγγίζουμε καλά με τα χέρια
- σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα και όλα τα υπόλοιπα υλικά
- βάζουμε δυο φύλλα , αλείφουμε λάδι το από πάνω φύλλο , διπλώνουμε τη μια άκρη μέχρι την μέση, αλείφουμε με λάδι, διπλώνουμε και το άλλο μέχρι τη μέση αλείφουμε με λάδι
- τοποθετούμε την γέμιση κατά μήκος, διπλώνουμε τις άκρες δεξιά, αριστερά (φλογέρα) και τυλίγουμε (ρολάρουμε)
- το ίδιο κάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση
- τα αραδιάζουμε στο ταψί μας
- τα λαδώνουμε με πινέλο
- ραντίζουμε με λίγο νερό για να γίνει πιο τραγανή η πίτα μας
- ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° βαθμούς στις αντιστάσεις περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρει χρώμα η πίτα μας
- αφήνουμε να κρυώσει
- για να σερβίρουμε πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα
Καλή απόλαυση!
Πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα γλυκιά – στριφτή με φύλλο κρούστας
Μπορείς ακόμα να δεις:
Εύκολη και γρήγορη συνταγή για μακαρονοσαλάτα
Κέικ με βύσσινο και σταγόνες κουβερτούρας
Πανεύκολο γλυκό με γιαούρτι και ζελέ κεράσι
Πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλα
Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά
Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης
Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :
facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/