
Πως το σχολείο επιδρά στην προσωπική ανάπτυξη του παιδιού
Η εκπαίδευση και ειδικότερα το σχολείο είναι παράγοντες που συμβάλουν στην ομαλή ανάπτυξη του παιδιού.
Εκτός από γνώσεις τα παιδιά αναπτύσσουν διάφορες δεξιότητες, σημαντικές για την ανάπτυξή τους και την προσωπικότητά τους.
Τέτοιες είναι:
Νοητικές λειτουργίες
Μέσα από μαθήματα όπως η ιστορία, τα μαθηματικά, η λογοτεχνία, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν τις ικανότητές τους στην επίλυση προβλημάτων, στην αναγνώριση και αποδοχή συνεπειών όπως επίσης και στην κριτική τους σκέψη.
Για παράδειγμα, στο μάθημα της ιστορίας τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν συμπεριφορές ανθρώπων από διάφορες κουλτούρες. Ή στο μάθημα της έκθεσης όπου τα παιδιά ενθαρρύνονται να γίνονται “μικροί συγγραφείς” και έτσι αναπτύσσουν την κριτική τους σκέψη και φαντασία.
Κοινωνικές δεξιότητες
Το σχολείο συνήθως είναι το πρώτο μέρος όπου τα παιδιά μαθαίνουν να κοινωνικοποιούνται με άλλα παιδιά ίδιας ηλικίας. Αυτό πολλές φορές σημαίνει ότι τα παιδιά μπορεί να έρθουν σε σύγκρουση, αλλά μαθαίνουν πώς να το διαχειρίζονται. Θα αναπτύξουν δεξιότητες διαπραγμάτευσης, της επίτευξης μιας συμφωνίας, θα μάθουν να σέβονται την άποψη του άλλου, την κατανόηση, τον συμβιβασμό αλλά και πως να υπερασπιστούν την προσωπική τους γνώμη.
Φυσική κατάσταση & συμπεριφορά σε ομάδα
Το σχολείο συμβάλει στην φυσική κατάσταση των παιδιών καθώς μέσα από αυτό τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να τρέξουν στο προαύλιο σε κάθε διάλειμμα και να κάνουν γυμναστική. Επίσης στο μάθημα της γυμναστικής τα παιδιά ενισχύουν την ομαδικότητά τους. Έχουν την ευκαιρία να νιώσουν την αξία του επαίνου και της φιλοφρόνησης, ενθαρρύνουν και βοηθούν το ένα το άλλο και προσαρμόζονται σε κανόνες. Επιπλέον, συμμετέχοντας σε ομαδικές δραστηριότητες, μαθαίνουν να τηρούν την προτεραιότητα, να εστιάζουν την προσοχή τους και να ζητούν άδεια για να κάνουν κάτι.
Συνεπώς βλέπουμε ότι μέσα από το σχολείο τα παιδιά εκτός από γνώσεις μπορούν να αποκτήσουν και σημαντικές δεξιότητες που θα φανούν να είναι απαραίτητες στην ενήλικη ζωή τους.
Είναι πολύ σημαντικό στο σχολείο εκτός από τις βασικές γνώσεις να δίνεται μεγάλη προσοχή, από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς, στην προσωπική ανάπτυξη του παιδιού, σε νοητικό, κοινωνικό και φυσικό επίπεδο.
Βιβλιογραφία:
Smith, P.K., Cowie, H. & Blades, M. (2003). Understanding Children’s Development (4th edition). Oxford: Blackwell
Το παραπάνω άρθρο βασίστηκε σε πληροφορίες επιστημονικών άρθρων και βιβλίων ψυχολογίας.
Συγγραφέας: Φοίβη Αναγνώστου
Ψυχολόγος MSc – Ψυχοθεραπεύτρια
Μπορείς ακόμα να δεις:
Παιδιά και η επαφή τους με τη φύση
photo: www.pexels.com