Ροξάκια μελωμένα – εύκολη συνταγή
Είναι αλήθεια ότι στις γιορτές, μας δίνετε η ευκαιρία να σηκώσουμε τα μανίκια και να ασχοληθούμε με μια κατηγορία γλυκών, τα παραδοσιακά σιροπιαστά.
Αυτή είναι και η μαγεία του Δεκέμβρη που με μια μαεστρία ξυπνάει τις μνήμες, δημιουργεί επιθυμίες, και στο τέλος γίνετε τόσο γλυκός σαν όλα τα σιροπιαστά που θέλουμε να φτιάξουμε. Είναι αυτός που μας σπρώχνει να ανοίξουμε τα συρτάρια και να αναζητήσουμε γλυκές συνταγές για να μελώσουμε το σπιτικό και τους φίλους μας.
Έτσι ένα εύκολο και Χριστουγεννιάτικο γλυκάκι, εντυπωσιακό, νόστιμο και που θα τους ξετρελαίνει όλους είναι τα λατρεμένα ροξάκια !!
Κάτι η σοκολατένια γεύση τους, κάτι το ξεχωριστό σιρόπιασμα τους, εντυπωσιάζουν τόσο για την εικόνα τους, όσο και για την ασύγκριτη γεύση τους!
Όταν τα δοκιμάσεις είναι δύσκολο να σταματήσεις στο ένα ή ακόμη και στα δύο ροξάκια. Αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους και πολύ σύντομα θα αντιληφθείτε ότι στην πιατέλα έχει μείνει μόνο το λιγοστό σιρόπι τους!
Με εύκολα υλικά, λίγο μαγειρικό χρόνο αυτός ο δίχρωμος πειρασμός θα εντυπωσιάσει και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπες!!!
Για τα μελωμένα ροξάκια θα χρειαστείς:
Υλικά
- 1 ποτήρι σπορέλαιο
- 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
- 20 γρ. baking powder (1 φακελάκι)
- 2 βανίλιες
- 4κ.γλ. κακάο
- 2 αυγά
- 20γρ. μαγιά
- 750γρ. αλεύρι (όσο πάρει)
Εκτέλεση
- διαλύουμε τη μαγιά με το γάλα
- ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε
- το σπορέλαιο
- τις βανίλιες
- το αλεύρι
- το baking powder
- αρχίζουμε και ζυμώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι
- μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη
- χωρίζουμε την ζύμη και παίρνουμε το 1/3
- προσθέτουμε το κακάο και ζυμώνουμε καλα
- μοιράζουμε τη σοκολατένια ζύμη στα δυο
- κάνουμε ρολό το ένα κομμάτι
- ανοίγουμε το ένα κομμάτι από τη λευκή ζύμη σε ορθογώνιο λεπτό φύλλο
- και τοποθετούμε από την άκρη του φύλλου το σοκολατένιο ρολό και τυλίγουμε
- κόβουμε σε κομμάτια των 2εκατοστών περίπου
- τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα
- ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° περίπου 20΄με 30΄
για το σιρόπι
- σε κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη
- το ξυλάκι κανέλας
- το χυμό λεμονιού
- τις φλούδες λεμονιού
- βράζουμε για 10΄
- ρίχνουμε τα ροξάκια λίγα λίγα στο ζεστό σιρόπι και τα αφήνουμε για 5΄
- και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί μέχρι να απορροφήσουν το σιρόπι
- ή μπορούμε να τοποθετήσουμε τα ροξάκια σε ένα ταψί και τα περιχύνουμε με το σιρόπι
Ροξάκια μελωμένα – εύκολη συνταγή
Μπορείς ακόμα να δεις:
Μηλόπιτα εύκολη και αφράτη
Ψητά μήλα στο φούρνο με κανέλα
Γλυκό λεμόνι ψυγείου
Εύκολη μους σοκολάτας