
Ρυζόγαλο το παραδοσιακό γλύκισμά όλης της Ελλάδας!
Την παραδοσιακή συνταγή για ρυζόγαλο μας έστειλε η κυρία Μάχη Ντάκη από την Γλώσσα Σκοπέλου.
Στη Σκόπελο και ειδικά στη Γλώσσα και στο Κλήμα αποτελούσε το γλύκισμα της τελευταίας εβδομάδας της Αποκριάς…της Τυρινής…
Ήταν τόσο απλό στη κατασκευή αλλά και τόσο περίτεχνο στο στόλισμά του ειδικά εάν αφορούσε επίσημα τραπέζια.
Το απλό γλυκό με βασικά υλικά το γάλα και το ρύζι γινόταν κόσμημα ζαχαροπλαστικής από τα χέρια των γυναικών!
Το έφτιαχνε η νύφη να το πάει ¨πεσκέσι¨στη πεθερά την Τυρινή…αλλά και σε άλλες γιορτές…η τέχνη του ήταν στο ΄κέντημα¨που έκαναν πάνω του με κανέλα και με το χέρι οι νοικοκυρές….
Με χέρι σταθερό ζωγράφιζαν γλάστρες με λουλούδια και σχέδια τριγύρω… τα περίφημα ¨ξόμπλια¨. Εννοείται ότι υπήρχε και ανταγωνισμός στα πιο “πτίδια ξόμπλια¨ δηλαδή τα πιο όμορφα σχέδια πάνω στο ρυζόγαλο, ιδιαίτερα εάν προοριζόταν για το γιορτινό τραπέζι της Τυρινής….
Συνήθως το έβαζαν μέσα σε μεγάλες πιατέλες και το πήγαιναν δώρο κρατώντας κάτω από τη πιατέλα μια πολυκέντητη λευκή πετσέτα , περίτεχνη από μεταξωτό ύφασμα, το “μαχραμά” με τρόπο τέτοιο που να φαίνονται οι κεντημένες άκρες του.
Το γιορτινό τραπέζι της Τυρινής είχε ως κύριο πιάτο μακαρόνια με μπόλικο ντόπιο τριμμένο τυρί “τη Σκοπελίτικη μυζήθρα”, τυρόπιτες απλές και τ΄λυχτάρια, γαλατόπιτες και ρυζόγαλα. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι στο νησί της Σκοπέλου η κτηνοτροφία ήταν πηγή ζωής για τους κατοίκους τα παλαιότερα χρόνια, Γυλές όπως η Αίγα Σκοπέλου και το πρόβατο της Γλώσσα Σκοπέλου ήταν φημισμένα για τη γαλακτοπαραγωγή τους.
Με ρυζόγαλο υποδέχονταν στις γειτονιές οι νοικοκυρές τους μ’στούνους, τους μασκαρεμένους δηλαδή, που γυρνούσαν τις γειτονιές χόρευαν και τραγουδούσαν στα αποκριάτικα τραγούδια του νησιού…
Τραγο΄θδια σατυρικά στο πνεύμα της Αποκριάς αλλά και τραγούδια που μιλούσαν για τους κρυφούς έρωτες των νέων αλλά και τις ιστορίες των ανθρώπων…
Συνταγή για Ρυζόγαλο…(από τη Γλώσσα και το Κλήμα Σκοπέλου…)
Υλικά
- 1& 1/2 ποτήρι νερό
- 1 φλιτζάνι ρύζι
- 1 λίτρο γάλα
- 1φλυτζάνι ζάχαρη( ή και λιγότερο ,εάν δε θέλετε πολύ γλυκιά γεύση)
- ένα ξυλάκι κανέλα
- 1 βανίλια
- μια πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
- βάζουμε το ρύζι στο νερό, μαζί με η κανέλα, ώσπου να πιει όλο το νερό και να βγάλει τη κόλα του
- έχουμε ζεστάνει το γάλα (το κρατάμε χλιαρό)
- πριν να αρχίσουμε να ρίχνουμε το γάλα, αφαιρούμε τη κανέλα, προσθέτουμε μια πρέζα αλάτι ανακατεύουμε λίγο και αρχίζουμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς
- στο τέλος ρίχνουμε μια βανίλια όταν χυλώσει το ρυζόγαλό μας το σερβίρουμε με τριμμένη κανέλα
Τώρα τα σχέδια….βάλτε μεράκι και υπομονή ρυζόγαλο έλεγε η γιαγιά μου θέλει μεράκι και υπομονή!
Ευχαριστούμε την φίλη μας Αθηνά Ντάκη που μας χάρισε μέσα από αυτό το όμορφο κείμενο, εικόνες από παραδόσεις και έθιμα του νησιού!
Καλή επιτυχία!
Ρυζόγαλο το παραδοσιακό γλύκισμά όλης της Ελλάδας!
Μπορείς ακόμα να δεις:
Εύκολο κέικ μπανάνας με σοκολάτα
Πανεύκολο γλυκό με γιαούρτι και ζελέ κεράσι
Πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλα
οσχαράκι κοκκινιστό με κολοκυθάκια
Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά
Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης
Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :
facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/