Σαβρίδια – συμβουλές
Το ψάρι σαβρίδι αν και ανήκει στην μεσαία κατηγορία ποιότητας ψαριών δεν παύει να είναι μια εξαίρετη διατροφική επιλογής, γιατί:
  •  είναι πλούσιο σε βιταμίνες (A, D, B3) και μέταλλα (νάτριο, ασβέστιο, φώσφορο)
  • είναι η καλύτερη πηγή ζωικών πρωτεϊνών και απαραίτητων αμινοξέων
  • δεν περιέχει κορεσμένα λιπίδια, ενώ είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα της οικογένειας του λινολενικού οξέος (ω-3), που έχουν συνδεθεί με χαμηλή συχνότητα στεφανιαίας νόσου
  • περιέχει σελήνιο που προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες
  • είναι πλούσια πηγής βιταμίνης Β12 η οποία βοηθά το νευρικό σύστημα και την υγεία τους εγκεφάλου
  •  συμπεριλαμβάνεται στο μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να καταναλώνεται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα ψάρι
  • μαγειρεύεται πιο εύκολα και είναι πιο εύπεπτο από το κρέας.
Τα λαχανικά που συνοδεύουν το σαβρίδι πλακί , όπως ντομάτα , πιπεριά , σκόρδο περιέχουν:
  • Η ντομάτα το λυκοπένιο που έχει αποδεδειγμένα αντιοξειδωτική δράση
  • Η πιπεριά την βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά στοιχεία.
  • Το σκόρδο, αντισηπτική τους δράση
Επιπλέον το ελαιόλαδο είναι:
  • πλούσιο σε βιταμίνη Ε η οποία συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες
Σαλάτα κρίταμα
  • Το κρίταμο περιέχει αιθέρια έλαια, μεταλλικά άλατα, ιώδιο και λιπαρά ωμέγα 3
  • Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, E και Κ τονώνοντας το ανοσοποιητικό και προσφέροντας αντιοξειδωτική δράση

Καλή απόλαυση!

Ευχαριστούμε την

Υβόνη Κατεργάρη

Διαιτολόγος Διατροφολόγος