Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά

Οι ζεστές μέρες κάνουν την εμφάνιση τους, και η διάθεση μας να δραπετεύσουμε είναι εμφανής!

Το Just Life σήμερα θα ανοίξει τα μαγειρικά του πανιά και θα σας ταξιδέψει σε ένα λατρεμένο προορισμό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και επίγειος παράδεισος, τόσο για τις υπέροχες ομορφιές του, όσο και για τις γαστρονομικές του παραδόσεις!!

Σκόπελος το λιμάνι που θα δέσουμε τις άγκυρες, για να μαγειρέψουμε το σήμα κατατεθέν του νησιού την ξακουστή Σκοπελίτικη τυρόπιτα!!!

Εύκολα υλικά με μικρά κρυμμένα μυστικά την κάνουν ξεχωριστή, νοστιμότατη , μοναδική!

Αλεύρι τυράκι, κατσικίσιο για την γνήσια, και με όλο το μυστικό να βρίσκετε στο άνοιγμα του φύλλου! Λεπτό , όσο το δυνατόν λεπτότερο δαντελένιο , όπως και οι ακρογιαλιές του νησιού!

Ο πλάστης βέργα γίνετε ο καλύτερος σύντροφος για το άνοιγμα αυτού του ξεχωριστού φύλλου. Αφού το ραντίσουμε με ελαιόλαδο, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί . Απαλές κινήσεις σαν να κεντάς, και με ένα χαλαρό σφίξιμο στο τύλιγμα – να αποτελεί το δεύτερο μυστικό – αρχίζεις και την στρίβεις για να πάρει την τελική της μορφή.

Το ζεστό λάδι περιμένει στο τηγάνι να υποδεχθεί αυτή την μοναδική πίτα φτιαγμένη από τα χεράκια μας. Σε όλη την διάρκεια του τηγανίσματος με ένα κουτάλι ρίχνουμε λαδάκι για να φουσκώσει το φύλλο και να γίνει τραγανό και κατσαρό μέχρι να τη γυρίσουμε!! Το τρίτο μυστικό μας.

Η σκοπελίτικη τυρόπιτα είναι ένα ξεχωριστό snack για όλη την μέρα.

Γίνετε υπέροχο πρωινό , ξεχωριστό δεκατιανό και για όσους δεν μαγείρεψαν χορταστικό μεσημεριανό.

Το πιο ωραίο όμως σε αυτή την συνταγή, είναι ότι σε λίγα λεπτά έχεις μεταφέρει στο σπίτι σου την παράδοση ενός ολόκληρου νησιού!!

 

Για τη Σκοπελίτικη τυρόπιτα θα χρειαστείς:

Υλικά

  • 500γρ. αλεύρι
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1κ.γλ. ξύδι
  • 1 κούπα περίπου χλιαρό νερό
  • 500 γρ. φέτα σκληρή ή  κατσικίσια κατά προτίμηση
  • ελαιόλαδο
  • καλαμποκέλαιο για το τηγάνι

Εκτέλεση

  • Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ κάνουμε μια λακκούβα, ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και ζυμώνουμε. Η ζύμη μας να μην είναι ούτε πολύ σκληρή, ούτε πολύ μαλακιά.
  • την σκεπάζουμε και την αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί
  • κόβουμε τη ζύμη μας σε τέσσερα μπαλάκια και τα σκεπάζουμε  ξανά
  • ρίχνουμε αλεύρι στον πάγκο και αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο όσο πιο λεπτό γίνεται
  • ραντίζουμε με ελαιόλαδο
  • πασπαλίζουμε με την τριμμένη φέτα σε όλο το φύλλο
  • αρχίζουμε και τυλίγουμε όχι πολύ σφιχτά
  • και  στρίβουμε σε σαλιγκάρι
  • σε καυτό λάδι τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσει και από τις δυο πλευρές
  • με ένα κουτάλι ρίχνουμε λάδι για να φουσκώσει το φύλλο και να γίνει πιο τραγανό

tips:
  • όταν την βγάλουμε την τοποθετούμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας να στραγγίξει το λάδι
  • μπορούμε να την ψήσουμε και στο φούρνο (στη δική μας εκδοχή έγιναν δυο τηγανιτές  και δυο ψητές)
  • μπορούμε να την βάλουμε στην κατάψυξη και να την διατηρήσουμε για αρκετούς μήνες

Καλή απόλαυση!

Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά

Μπορείς ακόμα να δεις:

Εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα

Τυροπιτάκια με γιαούρτι

Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης

Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :

facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήστε το σχόλιο σας
Please enter your name here