Σπιτική σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Αγαπημένη πιτούλα μιας και από μικρό παιδί, θυμάμαι να έχει ξεχωριστή  θέση στο τραπέζι μας!   Σπανάκι, παζί ή σέσκουλα αλλιώς, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο, άνηθος. Απλώθηκε στην πίτα μας ότι πιο φρέσκο βρίσκεις σε έναν χειμωνιάτικο μπακτσέ, που μαζί με την φέτα εκτός από πεντανόστιμη την έκαναν ανάρπαστη !!

Πραγματική πανδαισία αρωμάτων και γεύσεων!!

Μοναδική πρόταση αφού τα χόρτα είναι στα καλύτερα τους και η συνταγή μας γίνετε μια ξεχωριστή ευκαιρία απόλαυσης!!

Με λίγη τσαχπινιά θα ανοίξουμε και ένα ωραίο φύλλο και θα την κάνουμε μια χωριάτικη σπιτική πίτα!! Στο φούρνο και ψήσιμο στους 200 βαθμούς μέχρι το φύλλο μας πάρει εκείνο το πανέμορφο χρυσαφένιο χρώμα!

Θα χρειαστείς:

Υλικά

  • 800γρ. περίπου αλεύρι χωριάτικο για πίτα ή γ.ο.χ.
  • 3/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ ξύδι
  • 1,5 κ.γλ. κοφτά αλάτι
  • νερό χλιαρό όσο σηκώσει
  • έξτρα αλεύρι ή νισεστε για το άνοιγμα
  • 3/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα

για τη γέμιση

  • 1 κιλό σπανάκι
  • 500γρ. παζί
  • 2-3 πράσα
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκι φρέσκο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ξερό
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 300γρ.  φέτα
  • 1φλιτζανακι του ελληνικού ρύζι Καρολίνα σπασμένο στο multi η λίγο τραχανά
  • 1/3 κούπα λάδι

Εκτέλεση

  • Ψιλοκόβω τα χόρτα, τα πλένω καλά και τα στραγγίζω
  • Τα αφήνω σε λεκάνη με αλάτι να βγάλουν τα υγρά τους
  • Στραγγίζω καλά, προσθέτω τον άνηθο, το τυρί, το ρύζι ,αλάτι, πιπέρι, λάδι
  • Αφήνουμε στην άκρη
  • Σε λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά για τα φύλλα
  • Ανακατεύουμε και ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια μαλακιά ζύμη
  • Σκεπάζουμε κι αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη μας για λίγο
  • Χωρίζουμε την ζύμη μας σε μπαλάκια ανάλογα με τα φύλλα που θέλουμε
  • 3 φύλλα για κάτω και 2 για πάνω
  • Λαδώνουμε το ταψί μας στρώνουμε το ένα φύλλο και αλείφουμε με λάδι
  • Έτσι συνεχίζουμε και με τα άλλα δυο φύλα
  • Στρώνουμε τη γέμισή μας και τελειώνουμε με τα άλλα δυο φύλλα
  • Τελευταίο φύλλο χαράζουμε,  λαδώνουμε από πάνω, ραντίζουμε με λίγο νερό
  • Ψήνουμε στους 180 με 200 για 1 ώρα περίπου

Εμείς εδώ δεν προλάβαμε ούτε φωτογραφία να βγάλουμε αφού όλοι δοκίμασαν και το ένα κομμάτι δεν ήταν αρκετό!!

Tips:

  • Το ρύζι το βάζουμε για να απορροφήσει τα υγρά. Μπορείς αντί για ρύζι να βάλεις τραχανά.
  • Αν δεν έχεις χρόνο να προσπαθήσεις με το ζυμάρι βάλε έτοιμα φύλλα χωριάτικα.
  • Ο πλάστης να είναι ο λεπτός.
  • Αν τα φύλλα σου λίγο σκιστούνε ή κάνουν κι από καμία τρυπούλα δε πειράζει, τα βάζεις λίγο τσαλακωμένα και θα είναι ακόμα πιο νόστιμη γιατί θα είναι από τα χεράκια σου.
  • Το άνοιγμα του φύλλου θέλει κι αυτό τον χρόνο του. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο πιστεύουμε.

Καλή απόλαυση!!

Σπιτική σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Μπορείς ακόμα να δεις:

Το πιο εύκολο σοκολατένιο λάβα κέικ

Η πιο εύκολη λαχταριστή πίτσα με άρωμα Ιταλίας

Χορτόπιτα στριφτή – πανεύκολη συνταγή

Πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα γλυκιά – στριφτή με φύλλο κρούστας

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για μακαρονοσαλάτα

Κέικ με βύσσινο και σταγόνες κουβερτούρας

Πανεύκολο γλυκό με γιαούρτι και ζελέ κεράσι

Πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλα

Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά

Εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα

Τυροπιτάκια με γιαούρτι

Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης

Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :

facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήστε το σχόλιο σας
Please enter your name here