Τσουρέκια παραδοσιακά

Όσα χρόνια και να  περάσουν, κάθε  φορά  που πλησιάζουν αυτές  οι ανοιξιάτικες  Πασχαλινές  μέρες , έρχονται  πάντα  στο μυαλό μου οι στιγμές  που  μοιραζόμασταν με την  μάνα. Ασπρισμένες αυλές , στολισμένες με τις κατακόκκινες πήλινες γλάστρες με τα γεράνια και τα κάθε λογής ανοιξιάτικα  λουλούδια,  το  πλάσιμο των τσουρεκιών το βάψιμο των αυγών  και τις ετοιμασίες στο σπίτι με τα καλά καρέ και τραπεζομάντηλα να έχουν τη τιμητική τους για να υποδεχθούν συγγενείς και φίλους.

Τσουρέκια  παραδοσιακά
Τσουρέκια παραδοσιακά

Οι εικόνες  έρχονται μπροστά  στα μάτια μου και ξετυλίγονται  σαν φίλμ με την μάνα  να  ζυμώνει και εμείς μικρά παιδιά, να μετατρέπουμε το ενδιαφέρον και την βοήθεια,  σε μοναδική  ευκαιρία  για  παιχνίδι  και  σκανταλιές!.

Φέτος  αποφάσισα  για  χάρη  του blog να ξαναζυμώσω τσουρέκια μετά από πολύ καιρό…

Το  σπίτι μοσχομύρισε με  αρώματα  από το μαχλέπι ,  την  βανίλια , το  λεμόνι…

 

Αφού τελείωσε το ζύμωμα ήρθε η ώρα της αναμονής για να ξεκουραστεί το ζυμάρι  και μαζί μ΄ αυτό κ εγώ … σ αυτές τις λίγες στιγμές, μια σκέψη  μόνο πέρασε από το μυαλό μου … αν  θα ήταν τόσο νόστιμα όσο τα δικά της.

Όταν όμως βλέπεις το τσουρέκι να φουσκώνει καταλαβαίνεις ότι η συνταγή πέτυχε και όταν στο τέλος το δοκιμάζεις και είναι τόσο νόστιμο και αφράτο απλά χαμογελάς και μ ένα μυστικό τρόπο ευγνωμονείς   όλα αυτά που σου έμαθε η μάνα!

Για τα αφράτα μοσχοβολιστά τσουρέκια παραδοσιακά θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

  • 1κιλό αλεύρι (για όλες τις χρήσεις ή για τσουρέκια) εμείς βάλαμε για τσουρέκια
  • 160γρ φρέσκο βούτυρο λιωμένο
  • 4 αυγά (θερμοκρασία δωματίου)
  • 300γρ. ζάχαρη
  • 20γρ. ξηρή μαγιά
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαχλέπι
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 βανίλια

Εκτέλεση

Για το προζύμι :

  • ανακατεύουμε 1 κουταλιά από τη ζάχαρη
  • τη μαγιά
  • και περίπου 100 με 150 γρ. από το αλεύρι
  • το νερό
  • κάνουμε έναν πηχτό χυλό
  • σκεπάζουμε και αφήνουμε ν φουσκώσει περίπου 45 λεπτά

Τσουρέκια :

  • Χτυπάμε τ’ αυγά με τη ζάχαρη
  • προσθέτουμε το αλεύρι
  • το μαχλέπι
  • το ξύσμα λεμονιού
  • τη βανίλια
  • το προζύμι
  • ζυμώνουμε
  • τέλος ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι να το απορροφήσει
  • σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε περίπου 2 ώρες να φουσκώσει

Πλάσιμο

  • χωρίζουμε τη ζύμη σε  δυο κομμάτια
  • και μετά το καθένα σε τρία για να φτιάξουμε τις πλεξούδες
  •  τα αφήνουμε στο ταψί για 2 ώρες περίπου μέχρι να φουσκώσουν
  • αλείφουμε ελαφριά με γάλα (μόλις είναι έτοιμα για ψήσιμο)
  • πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου

Ψήσιμο

  • ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου 45 λεπτά
  • μόλις ροδίσουν βάζω από επάνω μια λαδόκολλα για να μην αρπάξουν

Tips:

Για να γίνουν μαλακά εκτός από καλά υλικά που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, πρέπει η ζύμη μας να είναι μαλακιά και λαστιχωτή που σημαίνει ότι χρειάζεται καλό πλάσιμο στην αρχική ζύμη και να μην προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι.

Κατά το ψήσιμο βάζουμε ένα ταψάκι με ζεστό νερό στο κάτω μέρος του φούρνου οι υδρατμοί θα γυαλίσουν και θα διατηρήσουν μαλακά τα τσουρέκια.

Ότανν τα βγάλουμε σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα αφού κρυώσουν τελείως τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά και αφράτα.

Καλή επιτυχία!

Ευχαριστούμε πολύ το  Homerecipe.gr https://www.homerecipe.gr/ για τα υπέροχα σερβίτσια και λουλούδια που μας προσέφερε!

Μπορείς ακόμα να δεις:

Σούπα μοσχάρι με λαχανικά και αστράκι

Η πιο εύκολη λαχταριστή πίτσα με άρωμα Ιταλίας

Χορτόπιτα στριφτή – πανεύκολη συνταγή

Πεντανόστιμη κολοκυθόπιτα γλυκιά – στριφτή με φύλλο κρούστας

Εύκολη και γρήγορη συνταγή για μακαρονοσαλάτα

Κέικ με βύσσινο και σταγόνες κουβερτούρας

Πανεύκολο γλυκό με γιαούρτι και ζελέ κεράσι

Πεντανόστιμη τυρόπιτα χωρίς φύλλα

Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά

Εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα

Τυροπιτάκια με γιαούρτι

Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης

Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :

facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήστε το σχόλιο σας
Please enter your name here