Φιρίκι Πηλίου – Γλυκό κουταλιού

Το Πήλιο ξεχωρίζει όχι μόνο για την ομορφιά του , αλλά και για την αγροτική παραγωγή του.

Κάστανα και μήλα είναι τα κατεξοχήν προϊόντα που χαίρουν ευρείας  αναγνώρισης.

Ξεχωριστή είναι δε η νοστιμιά ενός  μικρού μήλου  που είναι ιδιαίτερα αρωματικό, το γνωστό φιρίκι.

firiki4

Τρώγεται όπως είναι, αλλά γίνεται και εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού, με απίστευτο άρωμα και καταπληκτική γεύση.

firiki1

 

Φιρίκι Πηλίου – Γλυκό κουταλιού

Υλικά

  • 1κιλό μήλα φιρίκια
  • 800γραμ. ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 βανίλια
  • 1 ξυλάκι κανέλας(προεραιτικά)
  • χυμό λεμονιού
  • αμύγδαλα ασπρισμένα (καβουρδισμένα προαιρετικά)

Εκτέλεση

  • πλένουμε, καθαρίζουμε τα μήλα
  •  με το ειδικό εργαλείο ή το μαχαίρι αφαιρούμε τα κουκούτσια
  • τα ρίχνουμε σε μπολ με νερό και χυμό από ένα λεμόνι για να μη μαυρίσουν
  • αφαιρούμε την φλούδα από τ’ αμύγδαλα αφού πρώτα τα βράσουμε για λίγα λεπτά και τα ξεφλουδίσουμε
  • προαιρετικά τα καβουρδίσουμε για 5 λεπτά στο φούρνο
  • ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια
  • μόλις αρχίζει να λιώνει η ζάχαρη βάζουμε τα φιρίκια να βράσουν
  • σε χαμηλή φωτιά
  • προσθέτουμε ένα ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά) το αφήνουμε για 10 – 15 λεπτά περίπου και το βγάζουμε
  • ξαφρίζουμε όσο χρειαστεί
  • και στύβουμε μισό λεμόνι λίγα λεπτά πριν να είναι έτοιμο
  • αν χρειαστεί την επόμενη μέρα βράζουμε άλλα δέκα λεπτά μέχρι να δέσει το σιρόπι
  • το αποθηκεύουμε σε αποστείρωμενα  βάζα

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και πιστέψτε με θα ξετρελαθείτε!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήστε το σχόλιο σας
Please enter your name here