panoapopost

Χαλκίδα – η πόλη με το μοναδικό φαινόμενο

Μια όμορφη απόδραση και πολύ κοντινή από την Αθήνα αποδεικνύεται η Χαλκίδα.

Πρωτεύουσα του νομού Ευβοίας, γραφική και συνάμα απολαυστική με φυσικές ομορφιές που την καθιστούν πόλο έλξης.

Η κοντινή της απόσταση από την πρωτεύουσα την κάνει ιδανική λύση, αφού δημιουργεί την αίσθηση ενός μακρινού τόπου.

Η κινητή γέφυρα στον πορθμό του Ευρίπου ενώνει τα δύο τμήματα της πόλης αποτελώντας ενδιαφέρον θέαμα για τους επισκέπτες.

Ο τουριστικός όμως μαγνήτης είναι το ισχυρό παλιρροιακό ρεύμα που αλλάζει κατεύθυνση κάθε έξι ώρες και με ταχύτητα ανάλογα με τις φάσεις της σελήνης!

Χαλκίδα – η πόλη με το μοναδικό φαινόμενο

Αξιοθέατα που μπορείς να δεις:

  • Το κάστρο Καράμπαμπα.  Ενετικό Κάστρο του 1204  που είναι χτισμένο στο λόφο της βοιωτικής ακτής,με την υπέροχη θέα και σε στρατηγική θέση καθώς ελέγχει το στενό του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας.
Κάστρο Καράμπαμπα

  • Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας .Το Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται  στο κέντρο της πόλης σε νεοκλασικό κτίριο και συγκεντρώνει ευρήματα από ανασκαφές σε όλη την Εύβοια. Από το 1991 λειτουργεί νέα έκθεση στο προαύλιο στο οποίο βρίσκονται οι συλλογές των τιμητικών ψηφισμάτων.

  • Το Λαογραφικό μουσείο. Στεγάζεται στις τρεις αίθουσες που απέμειναν από το ιστορικό κάστρο Νεγκρεπόντε. Η μία φιλοξενεί φορεσιές, εργόχειρα, εικόνες και τάματα από την Εύβοια και τη Σκύρο, στη δεύτερη παρουσιάζεται μια γειτονιά της Χαλκίδας με το μεσοαστικό σπίτι των αρχών του 20ου αιώνα και κάποια εργαστήρια της πόλης, και στην τρίτη προβάλλονται σκηνές από την αγροτική ζωή, τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούσαν ο γεωργός, ο τσοπάνης, ο μελισσοκόμος, η υφάντρα.

 

  • Την καινούργια αλλά και παλιά γέφυρα. Αποτελούν χαρακτηριστικά σύμβολα της πόλης. Με την κατασκευή της νέας γέφυρας που ολοκληρώθηκε το 1993 μειώθηκε η κίνηση προς την είσοδο της Χαλκίδας και το ταξίδι έγινε πιο σύντομο. Ωστόσο, η παλιά γέφυρα του 1962 τραβά ακόμα την προσοχή με τη γραφικότητά της και την όμορφη θέα που προσφέρει προς την πόλη και τη νέα “ανταγωνίστριά” της.

  • Το κόκκινο σπίτι.  Βρίσκετε στην  βόρειας πλευράς της παραλίας. Πρόκειται για το εντυπωσιακό αρχοντικό της οικογένειας Μάλλιου που τραβά τα βλέμματα με το χαρακτηριστικό χρώμα, τις μαρμάρινες λεπτομέρειες, τα αετώματα. Οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες θαυμάζουν και το γεγονός ότι ο Κωνσταντίνος Φλέγγας που το έχτισε το είχε προσαρμόσει με τέτοιο τρόπο στο βράχο που βρέχεται από τρεις πλευρές. Σήμερα το οίκημα στεγάζει την Εστία Γνώσης της Χαλκίδας.

 

  • Το  Δημαρχείο. Αξίζει απλά να το δείτε γιατί είναι ένα υπέροχο κτίσμα. Πρόκειται για ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο με στοιχεία μπαρόκ. Αγοράστηκε το 1904 από τον έμπορο με το όνομα Κότσικας ως παλιό εργοστάσιο. Σήμερα αποτελεί το Δημαρχείο της πόλης.

  • Οι καμάρες. Το ρωμαϊκό υδραγωγείο, γνωστό ως Καμάρες, θα το συναντήσετε στη βόρεια έξοδο της Χαλκίδας, στην περιφερειακή οδό. Πρόκειται για έργο που κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι για την εξυπηρέτηση ύδρευσης της πόλης και διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση. Σώζονται 12 ακέραιες καμάρες με αψίδες και 3 κολώνες χωρίς αψίδες. Το σκηνικό είναι εντυπωσιακό και θα τραβήξει την προσοχή σας αν περάσετε από εκεί, κυρίως τις βραδινές ώρες, οπότε και φωταγωγείται.

 

  • Η παλίρροια του Ευρίπου.  Αν σταθείς στην παλιά γέφυρα πάνω από το κανάλι του Ευρίπου και κοιτάξεις τα νερά θα εντυπωσιαστείς από το γνωστό πλέον φαινόμενο “των νερών της Χαλκίδας”, που αλλάζουν κατεύθυνση ανά 6 ώρες. Ενδιάμεσα παραμένουν 8′ σταθερά και έπειτα αλλάζουν κατεύθυνση και πλέουν ανάποδα απ’ ότι έκαναν. Το φαινόμενο εξηγείται επιστημονικά και συνδέεται με τη θέση του φεγγαριού και την επίδρασή του στον υδάτινο όγκο, αλλά παραμένει εντυπωσιακό για μικρούς και μεγάλους που σπεύδουν στη γέφυρα ανυπομονώντας να είναι η σωστή στιγμή για να δουν την αλλαγή.

Σημείο αναφοράς η παραλία της πόλης  με πληθώρα καφέ, ουζερί,  εστιατόρια όπου μπορείς ν’ απολαύσεις καθημερινά τον καφέ σου , το κρασάκι ή την παγωμένη μπύρα! Μη ξεχάσεις να δοκιμάσεις τους φημισμένους πετροσωλήνες όπως και όλα τα οστρακοειδή και φυσικά τους καλομαγειρεμένους μεζέδες  που συνοδεύουν το τσιπουράκι σου!

 

Μπορείς ακόμα να δεις:

Για μπάνιο στη Ξυνόβρυση

Ποτόκι και Αφέτες Πήλιο

katoapopost