Χειροποίητα νιόκι πατάτας από την Γιώτα.

Την υπέροχη ιταλική συνταγή με πατάτα για νιόκι μας έστειλε η φίλη μας η Γιώτα.

Αρχικά φτιάχνονταν από σιμιγδάλι.Σήμερα όμως φτιάχνονται από πατάτα που ζυμώνεται μαζί με αλεύρι, αυγό και παρμεζάνα  και θεωρούνται ζυμαρικά. Είναι ένα Ιταλικό παραδοσιακό πιάτο πιθανότατα με καταγωγή από την Μέση Ανατολή επί Ρωμαϊκών χρόνων.

Όπως σε πολλά ιταλικά πιάτα, έτσι και για τα νιόκι, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις συνταγές αλλά και στα ονόματα των πιάτων, ανάλογα την κάθε περιοχή.

Τα νιόκι τρώγονται ως πρώτο πιάτο αλλά και ως συνοδευτικό πιάτων με κρέας.

Σε ευχαριστούμε Γιώτα!

Για τα χειροποίητα νιόκι θα χρειαστείς:

Υλικά

  • 500 γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 2 κρόκους
  • 150-200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 70 γρ. παρμεζάνα
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 ντομάτες τριμμένες
  • 100 γρ. νερό
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. βασιλικό
Για το σερβίρισμα
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • φέτα
  • βασιλικό

Εκτέλεση

  • Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν.
  • Μόλις ετοιμαστούν, σουρώνουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί η υγρασία για 15 λεπτά σε ένα σουρωτήρι (πρέπει να στεγνώσουν καλά. Όσο πιο αφυδατωμένες τόσο πιο επιτυχημένη συνταγή).
  • Λιώνουμε τις πατάτες σε πουρέ με τη βοήθεια ενός πιρουνιού (αν δεν έχουμε μύλο).
  • Μόλις κρυώσει ο πουρές, αλλά να είναι λίγο χλιαρός, ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, τo  αλεύρι, την παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα μας να γίνει λίγο σφιχτό όμως να κολλάει και λίγο στα χέρια μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (όσο λιγότερο, τόσο το καλύτερο).
  • Παράλληλα βάζουμε μία κατσαρόλα με νερό και αλάτι πάνω σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει.
  • Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας βάζουμε το μείγμα της πατάτας μέσα σε ένα κορνέ, χωρίς όμως να το παραγεμίσουμε.
  • Αλευρώνουμε πολύ καλά μία επιφάνεια και με το κορνέ σχηματίζουμε λωρίδες ζύμης κάνοντας ένα κορδόνι. Επαναλαμβάνουμε για όλη τη ζύμη (σαν αποτέλεσμα έχουμε πολλά κορδόνια πάνω στον πάγκο μας).
  • Με ένα ίσιο μαχαίρι κόβουμε τις λωρίδες ανά 1 εκ. δημιουργώντας μικρά παραλληλόγραμμα κομμάτια.
  • Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ και βάζουμε νερό με πάγο. Στη συνέχεια λαδώνουμε καλά την επιφάνεια ενός σκεύους 35×40 εκ.
  • Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο σημείο που το νερό σιγοβράζει, ρίχνουμε μέσα τα νιόκι. Με το που ανέβουν στην επιφάνεια τα αφαιρούμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα μεταφέρουμε στο νερό με τον πάγο.
  • Μόλις τελειώσουμε με όλα τα νιόκι, πάλι με την τρυπητή κουτάλα τα αφαιρούμε από το παγωμένο νερό, τα σουρώνουμε, τα σκουπίζουμε καλά με ένα χαρτί και τα βάζουμε σε ένα μπολ με 5 κ.σ. ελαιόλαδο στο ψυγείο.

Για τη σάλτσα ντομάτας
  • Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε 2κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι κ το σκόρδο.
  • Ρίχνουμε τις ντομάτες και προσθέτουμε το νερό, τον πελτέ, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά.
  • Σε ένα άλλο τηγάνι προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, βάζουμε τα νιόκι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Μεταφέρουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα, προσθέτουμε βασιλικό, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι και βασιλικό.

Καλή επιτυχία!

Χειροποίητα νιόκι πατάτας

Μπορείς ακόμα να δεις:

Σκοπελίτικη τυρόπιτα -συνταγή και μυστικά

Εύκολη κοτόπιτα με φύλλο σφολιάτας

Εύκολη ζαμπονοτυρόπιτα

Τυροπιτάκια με γιαούρτι

Μανιταρόπιτα με πιπεριά Φλωρίνης

Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :

facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Αφήστε το σχόλιο σας
Please enter your name here