Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΑπό την Ναταλία ΒαλαμουτοπούλουΨυχική ανθεκτικότητα .. και πολλά μπορείς να "διαβείς"!

Ψυχική ανθεκτικότητα .. και πολλά μπορείς να “διαβείς”!

Από την Ναταλία Βαλαμουτοπούλου

Ψυχική ανθεκτικότητα .. και πολλά μπορείς να “διαβείς”!

Υπάρχει ψυχική ανθεκτικότητα ? Και ποιοι τυχεροί την έχουν ?

Κι όμως ναι υπάρχει και φαίνεται ότι αρχικά φτιάχτηκε ή είναι προνόμιο των παιδιών και των νέων που όμως για καλή τύχη όλων , μπορείς κι εσύ ως ενήλικας να την αποκτήσεις ή να τη βελτιώσεις.

Αρχικά ξεκίνα να τροφοδοτείς την ενέργειά σου σε πράγματα που μπορείς να αλλάξεις και όχι σε αυτά που δεν μπορείς να ελέγξεις.

Προσπάθησε να συνδέεσαι με τους άλλους γύρω σου, επικοινωνώντας και φτιάχνοντας το δικό σου δίκτυο υποστήριξης.

Τόνωσε την αυτοπεποίθηση σου με κάθε τρόπο και μάθε να πιστεύεις στις ικανότητές σου. Πιστεύοντας στις δεξιότητές σου, γίνεσαι πιο αποτελεσματικός στις προκλήσεις και με την ψυχική ανθεκτικότητά μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι το άγχος, έχοντας ευελιξία στην αντιμετώπιση του μέλλοντος με έναν πιο θετικό τρόπο.

Φρόντισε τον εαυτό σου, γιατί μόνο έτσι θα μπορείς αποτελεσματικά να φροντίζεις και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Η αυτο-φροντίδα δεν είναι εγωιστική στάση και οργανώνοντας την καθημερινότητα σου θα έχεις χρόνο για σωστή διατροφή, άσκηση και διασκέδαση.

Βρες και δώσε νόημα στη ζωή σου, μια που είναι μικρή σε διάρκεια. Ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες, μια ζωή που της έχεις δώσει νόημα και σημαντικότητα , σε κρατά να συνεχίζεις να προσπαθείς.

Ανέπτυξε την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και αμέσως θα διαπιστώσεις μια αίσθηση ελέγχου.

Η ψυχική ανθεκτικότητα πηγάζει από την αντιμετώπιση των προκλήσεων με μια αίσθηση επιτυχίας , που μόνο εσύ την προσδιορίζεις.

Στοχοθέτησε , βάλε μικρούς και απτούς στόχους και θα έχεις μια αίσθηση πληρότητας. Οι μικροί στόχοι, θα σε οδηγήσουν και σε πιο μεγάλους μια που εξοικειώνεσαι σιγά-σιγά στην έννοια της προσπάθειας και της ικανοποίησης που λαμβάνεις από αυτή.

Άφησε πίσω σου τις αρνητικές σκέψεις , μια που τείνουν να πολλαπλασιάζονται και να να διογκώνονται. Θα χρειαστεί να δουλέψεις αρκετά για να επανα-προγραμματίσεις τον εγκέφαλό σου να σκέφτεται θετικά, μα έχεις μόνο να κερδίσεις. Σκέψου ότι πάνω από όλα θα πετύχεις τον πιο υγιή και θετικό τρόπο αυτοκριτικής. Βάλε τέλος λοιπόν στο αυτο-σαμποτάζ !

Μάθε από το παρελθόν σου, δες ως μάθημά σου κάθε τι που αντιμετώπισες και δες τι μπορείς να εφαρμόσεις στο τώρα. Αποδέξου την κατάσταση που συμβαίνει και να θυμάσαι πως τα αρνητικά συναισθήματα δε διαρκούν για πάντα, όπως τίποτα άλλωστε. Κάνε ότι καλύτερο μπορείς, βάλε αισιοδοξία και συνέχισε να προχωράς.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι, έχουν φανεί πως αντιμετωπίζουν τις αγχωτικές καταστάσεις πιο αποτελεσματικά σε σύγκριση με τους απαισιόδοξους. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η αισιοδοξία συμβάλλει στην μακροζωία και στο να δεις το μέλλον από ένα πρίσμα πιο διαυγές.

Αν θες λοιπόν να είσαι γεμάτος αυτοπεποίθηση, να αντιμετωπίζεις κάθε στρες εύκολα, να ξεπερνάς τα αρνητικά συμβάντα, να είσαι λιγότερο επιρρεπείς στη κατάθλιψη και το άγχος, να έχεις περισσότερη ενέργεια και να είσαι ανοιχτός να δοκιμάζεις καινούργιες εμπειρίες, εξάσκησε την ψυχική σου ανθεκτικότητα , τώρα !

 

Ψυχική ανθεκτικότητα .. και πολλά μπορείς να “διαβείς”!

Ναταλία Βαλαμουτοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
facebook : Ναταλία Βαλαμουτοπούλου Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Ομαδική Αναλύτρια

Μπορείς ακόμα να δεις:

Η ευγνωμοσύνη μεταμορφώνει το μέσα μας

Μικρά μυστικά για να βάζετε τη χαρά στην κάθε σας μέρα

Η “θετικότητα” φέρνει ηρεμία

Διακοπές με αποσκευή που θα χωρά διάθεση θετική και χαλαρή

Όταν σε αμφισβητούν να θυμάσαι πως εσύ μπορείς

Πως να μην “βουλιάξεις” στην κρίση

Κάνε την κρίση ευκαιρία

Η αγάπη φτιάχνει γερές βάσεις

Για να βλέπεις ότι νέο ανεβάζουμε μπορείς να μας ακολουθήσεις στο :

facebook:https: //www.facebook.com/justlife.gr/
instagram:https://www.instagram.com/justlife.gr/
youtube: https://bit.ly/2VKvXRV
pinterest:https://gr.pinterest.com/justlifegreece/

photo:www.pexels.com

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments