Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΣΥΜΒΟΥΛΗ ΕΙΔΙΚΟΥΌτι ανέχεσαι θα το βρίσκεις μόνιμα μπροστά σου

Ότι ανέχεσαι θα το βρίσκεις μόνιμα μπροστά σου

Ότι ανέχεσαι θα το βρίσκεις μόνιμα μπροστά σου

Μια από τις ανάγκες όλων των ανθρώπων είναι το να είναι αρεστοί και αποδεκτοί.

Μέσα από αυτό το πρίσμα πολλές φορές στην εκάστοτε σχέση, μπορεί να δείξεις στωική εγκαρτέρηση για μια αλλαγή συμπεριφοράς του άλλου που απλά εύχεσαι, χωρίς όμως ανοιχτά να έχεις θίξει ή ίσως και ζητήσει.

Φοβούμενος επίσης να μην ξεβολέψεις τους άλλους, να μην προκαλέσεις αναταραχή, διαλέγεις τελικά να κάνεις πίσω, παρά να πεις όσα σε ενοχλούν ή να απαιτήσεις ένα φέρσιμο που σου αρμόζει ή σε ικανοποιεί.

Επιλέγοντας να μην μιλήσεις και να καταπιείς τον θυμό, τα νεύρα ή το παράπονό σου, για να μη χαρακτηριστείς γκρινιάρης, κλαψιάρης, ζηλιάρης ή τέλος πάντων, κουραστικός, μάλλον καταφέρνεις να γίνεσαι δεδομένος, ”χαλιέσαι” τελικά με τον εαυτό σου και την σχέση σου δεν την ευχαριστιέσαι.

Αν έχεις αφορμές για να γκρινιάζεις όλη την ώρα, τότε εικάζω πως έχεις κάνει λάθος επιλογή συντρόφου, οπότε το λάθος είναι όλο δικό σου και δε χρειάζεται να παραπονιέσαι διόλου.

Η παρουσία του συγκεκριμένου ανθρώπου στη ζωή σου μάλλον εξυπηρετεί απλά να τρέφεις τον εγωισμό και τη ματαιοδοξία σου για λόγους που μόνο εσύ γνωρίζεις, άρα τζάμπα ταλαιπωρείστε έτσι κι αλλιώς.

Αν τώρα τα δύο,τρία, άντε τέσσερα ψεγάδια ,που είναι και το απολύτως λογικό και φυσιολογικό να έχει ο άλλος , όπως έχεις κι εσύ, σε ενοχλούν, τότε οφείλεις να μιλήσεις, καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο άλλος να μην έχει καν ιδέα ότι σε ”χαλάνε” ,εφόσον μάλιστα δε δείχνεις να δυσανασχετείς.

Φυσικά δεν είναι υποχρεωμένος να κόψει και να ράψει το ”εγώ” του για να μη διαταράξει τις υπερβολικές σου προσδοκίες, όπως επίσης έχει πάντα το δικαίωμα να επιλέξει ο ίδιος να μη μπει στο κουτάκι σου και μάλλον καλύτερα να είναι να αποχωρήσει απο τη σχέση, για να ζήσει εκείνος καλά κι εσύ καλύτερα.

Κατάλαβε λοιπόν καλά πως όταν κάτι σε ενοχλεί πολύ, τότε καλό είναι να το αναφέρεις απ’ την αρχή, ώστε να θέσεις τα όριά σου όσο είναι νωρίς, να ορίσεις στον άλλο τι ανέχεσαι και τι όχι και να του δώσεις την ευκαιρία να ξέρει και να αποφασίσει τι θέλει να κάνει και τι όχι.

Η αποσαφήνιση των ορίων της ανοχής σου, δείχνει ότι ξέρεις τι θέλεις και τι αξίζεις, δείχνει ωριμότητα και πιθανότατα κι εγωισμό, μα με ένα τρόπο υγιή και προστατευτικό.

Φροντίζοντας το ”εγώ” σου στη σχέση σου, κοιτάζοντας να ‘σαι εσύ καλά πρώτα, τότε μόνο μπορείς να προσφέρεις σε  εσένα,  στον άλλο που είναι δίπλα σου, στη σχέση σας την ίδια.

Ότι ανέχεσαι θα το βρίσκεις μόνιμα μπροστά σου

Ναταλία Βαλαμουτοπούλου
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια
facebook : Ναταλία Βαλαμουτοπούλου Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Ομαδική Αναλύτρια

Μπορείς ακόμα να δεις:

Καλοκαιρινές φιλίες

Πως να κάνεις διακοπές χωρίς να κάνεις διακοπές?

RELATED ARTICLES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments